Blockad efter stängda skolor i Moldavien

Spänningen stiger mellan ryssar och moldavier i Moldavien i Östeuropa. Orsaken är att flera skolor stängts, och det har lett till ekonomiska blockader.

Kanske skulle man kunna kalla det som händer i den tidigare Sovjetrepubliken Moldavien för ”kalabaliken i Bender”.

Det är nämligen stängning av skolor i bland annat den historiska orten Bender, känd från Karl den tolftes erövringar på 1700-talet som skapat den senaste tidens problem.

I grunden är det samma konflikt som finns över hela det före detta Sovjetunionen, Baltikum, Georgien, Ukraina och i Centralasien.

Ryssar känner sig illa behandlade
Ryska minoriteter känner sig illa behandlade av majoriteten i de nya länderna.

I just Moldavien bor ryssarna i Dnjestr-republiken, en del av östra Moldavien som vill ansluta sig till Ryssland istället för som idag tillhöra Moldavien.

Som ett led i detta har de styrande i Dnjestr-republiken stängt flera skolor där barnen undervisas på moldaviska.

Regeringen införde blockad
På måndagen kom svaret från den moldaviska regeringen, en ekonomisk blockad infördes mot utbrytarrepubliken.

Det innebär att inga varor från Dnjestr-republiken får exporteras och på så sätt hoppas centralregeringen att skolorna i bland annat Bender ska öppnas igen. Situationen underlättas inte av att Ryssland har 1 400 soldater stationerade i Moldavien.

EU uppmanar Ryssland
EU har genom sin utrikespolitiska talesman Javier Solana uppmanat Ryssland att tala utbrytarna till rätta.

Men Kreml sitter i en svår situation. Å ena sidan har landet inte erkänt Dnjestr-republiken som ett eget land, och å andra sidan vill landet inte stöta sig med ryssarna i Moldavien.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista