"Att veta missbedömde intresset för dataspelen"

Ylva Johanssons bolag ”Att veta” missbedömde helt intresset hos skolor och äldreomsorg för att vidareutbilda sig med hjälp av dataspel. Det säger företagets ordförande Evert Lindholm. 

I morse kunde Ekot berätta att ägarna till Ylva Johanssons bolag Att Veta, hittills har förlorat 180 miljoner kronor på bolaget. Bland ägarna finns Kommunförbundet, Skandia och flera stora fackförbund.
 

Att Veta producerar så kallade lärandespel; dataspel som baserar sig på och lär ut gymnasieskolans kurser. Spelen ska vara ett billigt sätt för kommunerna att vidareutbilda personal och företaget har främt inriktat sig på komvux och äldreomsorgen.

Men intresset har hittills varit måttligt. Kommunförbundet är via sitt bolag förenade kommunföretag största ägare och har hitills satsat 100 miljoner kronor i bolaget. Kommunerna har alltså indirekt betalt utvecklingen av spelen, men när dessa sedan var färdiga ville de inte köpa produkterna de redan betalt utvecklingen av. 

När Att Veta startades i mitten av år 2000 var det tänkt att förre skolministern Ylva Johansson skulle bli VD. Det stod det också i det pressmeddelande som skickades ut. Men styrelsen ändrade sig.

Att Veta genomför nu ett drastiskt besparingsprogram som ska minska personalen till tre eller fyra personer.

Daniel Öhman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista