Ökad vinst för Ryan Air

Det går bra för lågprisflygbolaget Ryan Air. Bolagets vinst ökade med 28 procent under det första kvartalet av Ryan Airs brutna räkenskapsår.

Men företaget spår tuffare tider och räknar med stenhård konkurrens i vinter.

Priserna på Ryan Airs flygbiljetter har fallit med i genomsnitt sex procent jämfört med vad de kostade vid samma tid förra året. Enligt bolaget kommer biljettpriserna att fortsätta sjunka under hösten.

Och till vintern kommer enligt Ryan Air flera av lågprisflygbolagen att gå under. Bolaget spår att bara de bolag som har lägst kostnader överlever.

Men vinsten för Ryan Air var ändå större än vad analytikerna hade räknat med. Vinsten före skatt har ökat med 28 procent till 530 miljoner kronor. Och det tack vare ökad försäljning. Försäljningen blev 2,8 miljarder kronor, en ökning med en halv miljard jämfört med samma tidsperiod förra året.

Förklaringen till den ökade försäljnignen är främst att bolaget fått fler passagerare. Men även att de tjänar allt mer på sidoverksamhet som reseförsäkring, hyrbilar och parkering. Prognosen för hösten är fortsatt försiktig. Ryan Air räknar med att biljettpriserna kan komma att sjunka med upp till 20 procent.

Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".