Eniro är företaget bakom telefonkatalogerna.

Eniro publicerar hemliga telefonnummer

Uppdaterad 16:00
Hemliga telefonnummer och adresser har blivit tillgängliga på internet sedan telefonkatalogbolaget Eniro lagt ut nummerupplysningen på nätet.

När nummerupplysningen blev tillgänglig på nätet på eniro.se visade det sig att folk som inte vill att deras hemadresser ska vara offentliga var fritt sökbara.

Folk som använder jobbmobilen privat kan få två olika räkningar. En går till jobbet och den för privatsamtalen skickas hem. Runt 300 000 människor får två mobilräkningar på det här sättet.

Privaträkningen ställer till problem
Av dem finns det en del som inte vill att vem som helst ska kunna kolla var de bor och vad de har för hemnummer.

Därför har de sagt åt telefonföretaget att inte skriva ut det i telefonkatalogen, men när arbetsgivaren tecknar mobilabonnemang med två räkningar tänker de inte alltid på om hemadressen ska vara hemlig.

Skyldiga att lämna nummer
Mobiloperatörer som Vodafone, Tele 2 och Telia är dessutom enligt en lag skyldiga att lämna ut sina uppgifter om kunderna till nummerupplysningen. På det sättet kan alltså en hemlig adress bli enkel att hitta på eniro.se.

Vodafones presstalesman Hans-Olof Johansson säger att felet är att arbetsgivarna har lämnat adresserna till Vodafone.

– Vi har gjort allt man ska göra enligt lag. Vi lämnar ut våra nummer och adresser som vi är skyldiga enligt lag till de nummerupplysningsföretag som vill köpa våra uppgifter.

Integritetsrisk
En yrkesgrupp där många vill hålla hemadressen hemlig är socialsekreterare.

Christin Johansson är förbundsordförande på Akademikerförbundet.

– Detta är väldigt allvarligt. Många upplever våld och hot på sitt arbete och väljer då att ha hemliga telefonnummer till sina privata bostäder. Vi gjorde en undersökning i maj som visar att sju av tio någon gång varit utsatt för hot eller våld på sitt arbete. Då är det naturligtvis viktigt att deras integritet respekteras, säger hon.

Borttagen på ett dygn
Den som upptäcker sin hemadress på eniro.se fast man vill ha den hemlig kan säga till mobiloperatören man ringer med att ta bort informationen.

Det tar ett dygn att ta bort adressen, säger Hans-Olof Johansson.

– Vi tittar nu över våra system och ser om vi kan ändra det så att det bara blir företagsadresserna som ligger där istället, säger han.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista