Ylva Johanssons bolag gick med förlust.

Skarp moderatkritik mot Ylva Johansson

Uppdaterad17:00
Kommunförbundets mångmiljonsatsning på utbildningsföretaget Att Veta med blivande ministern Ylva Johansson som chef har inte skötts på ett bra sätt. Det hävdar den moderata styrelsledamoten i kommunförbundet Agneta Granberg.

– Jag tycker det är på tok för mycket pengar för ett sådant här projekt. Ska man ge sig in i nya verksamhetsprojekt och vill utveckla någonting så borde man vara väldigt varsam med pengarna från början, säger hon.

Agneta Granberg tycker att satsningen borde ha avbrutits långt tidigare och utesluter inte att ansvariga inom förbundet måste lämna sina jobb.

Miljonförluster
Att Veta startades i mitten av år 2000. Sedan dess har bolaget gjort av med nära 180 miljoner kronor av ägarnas pengar. Att Veta producerar och säljer dataspel för inlärning av gymnasiekurser. En av initiativtagarna var Ylva Johansson, före detta skolminister och nu nyutnämnd vård- och äldreomsorgsminister.

Vid två tillfällen har ägarna tvingats skjuta till nya pengar. Kommunförbundet är via sitt bolag Förenade kommunföretag största ägare och har sammanlagt satsat nära 100 miljoner kronor i bolaget. Evert Lindholm är ansvarig för investeringen och ordförande i Att Veta.

– Den största felbedömningen var att det tar betydligt längre tid att sätta in ett aktivt redskap i personalfortbildningen än vad vi bedömde, säger han.

Manar till självsanering
Agneta Granberg sitter i kommunförbundets styrelse och är moderat kommunalråd i Göteborg. Hon nöjer sig inte med den förklaringen.

– Detta är någonting vi får diskutera, både i styrelsen och på kongressen om man har för vidlyftiga ägardirektiv eller om man måste skifta styrelser i bolagen, säger hon. 

Sågar Ylva Johansson
En av anledningarna till att Ylva Johansson kom med i projektet var hennes erfarenhet som skolminister och det fanns en förhoppning om att det skulle leda till att kommunerna snabbt skulle ta till sig spelen och se det som ett sätt att sköta vidareutbildning på ett billigt och bra sätt. Riktigt så blev det inte och Agneta Granberg är nu mycket hård i sitt omdöme.

– Nu hoppas jag få en återrapportering från styrelsen i början av hösten, så man ser om det är värt att gå vidare över huvud taget. Ser man på det med några års perspektiv verkar det snarare ha varit en sysselsättning för Ylva Johansson än en verksamhetsutveckling för skolorna, säger hon.

Ylva Johansson har valt att inte tala med Ekot under dagen.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".