Talibaner dödade i afghanska strider

I Afghanistan sägs mellan 50 och 60 talibaner ha dödats i våldsamma strider nära gränsen till Pakistan.

Det kan vara de allvarligaste striderna mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor understödda av amerikansk militär sedan kriget i Afghanistan 2001.

Striderna sägs ha börjat med att runt 50 talibaner attackerade en militär gränskontroll mot Pakistan 20 mil söder om huvudstaden Kabul.

De mötte motstånd på marken från ett hundratal militärer från både Afghanistan och USA, som senare också fick hjälp av amerikanska stridshelikoptrar. Enligt den amerikanska militären flydde då talibanerna i panik.

Några timmar senare återupptogs striderna igen och de slutade inte förrän sent i måndags natt lokal tid.

Khostprovinsen där detta skedde är ett före detta mycket starkt al-Qaidafäste.

Osäkert hur många som dött
Uppgifterna om hur många som dött i striderna varierar. Dödsiffran 50–60 personer bygger på en uppskattning gjord från luften av amerikanska piloter och har inte bekräftats från officiellt håll.

En afghansk officer bekräftar striderna och säger till nyhetsbyrån AFP att minst ett dussintal talibaner blev dödade.

En afghansk soldat har dödats och tre andra har sårats, rapporteras det.

I oktober är det tänkt att det ska hållas val i Afghanistan och det har varit många attentat och incidenter de senaste månadern, men inget enskilt har krävt så många människoliv som man nu befarar att detta gjort.

Tre barn dog i attentat
Den senaste incidenten, innan måndagens och tisdagens strider, inträffade i söndags då en bomb träffade en bil som en lokal borgmästare och en advokat med sina tre barn färdades i.

Borgmästaren och advokaten klarade sig men de tre barnen omkom.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista