HTF vill sänka alkoholskatt

Handelstjänstemannaförbundet HTF vill ha sänkt alkoholskatt, för att rädda jobben inom Systembolaget, och TCO visar förståelse för kravet. Vare sig Saco eller LO håller med.

– Det är lätt att förstå yrkesgrupper inom varje sektor vill ha skattelättnader på sitt område, men vi måste ha en skattepolitik som gäller för hela Sverige, säger LO:s chefekonom Dan Andersson.

Om försäljningen på systembolaget fortsätter att sjunka så kommer många av HTF:s medlemmar förlora sina jobb.

– Ja, men då är priset högt om man sänker alkoholskatten. Vi vet att en procent lägre alkoholskatt leder till en procent högre konsumtion, vilket leder till en procent högre alkoholrelaterad brottslighet, säger han.

Oro bland anställda
I våras sa Systembolagets VD Anitra Steen att företaget kommer att säga upp personal om försäljningen fortsätter att sjunka. Det har den gjort sen dess.

Därför börjar oron sprida sig bland de tretusen anställda på Systembolagets butiker runt om i landet.

I Ekot sa Handelstjänstemannaförbundets vice ordförande Bengt Olsson att han gärna ser lägre skatt på alkohol.

– Vi har ett starkt tryck från grannländerna med lägre priser på alkohol. Vi måste sänka våra alkoholskatter här i Sverige, säger han.

LO mot sänkning
Bengt Olsson anser att Systembolaget måste försvaras, både för att trygga jobben och för att hindra ungdomar från att få tag på alkohol på andra ställen än Systembolaget där kontrollen är mer noggrann. Han får stöd av TCO:s ordförande Sture Nordh.

LO:s ordförande Vanja Lundby Vedin uppger genom sin pressekreterare att LO-styrelsens beslut kan komma att omprövas, men att LO tills vidare är emot en sänkning. Saco:s ordförande Anna Ekström vill inte ta ställning. Hon anser inte att hon kan svara för landets alla civilingenjörer, läkare och präster i alkoholskattefrågan.

Utanför ett Systembolag i Stockholm säger Göran Bush så här om HTF:s förslag att sänka skatten för att rädda jobben.

– Nej, det tycker jag inte. De kan nog placeras någon annanstans, säger han.

– Nej, det tycker jag inte. Däremot tycker jag att skatterna ska sänkas för att hålla en gemensam linje inom EU, säger Madeleine Skoglund utanför en av Systembolagets butiker i Stockholm.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".