Sex gripna för barnförsäljning

Uppdaterad 18:00
I norra Italien har sex personer gripits, misstänkta för att ha sålt två nyfödda barn. De gripna tillhör enligt polisen en liga som fått fattiga kvinnor från Bulgarien att komma till Italien och föda sina barn där.

– Det var först sedan polisen i Milano agerat som barnmorskor och sjuksköterskor som de lyckades gripa de sex personerna, säger Carlotta Sami på italienska Rädda barnen.

90 000 för en pojke
Gruppen misstänks ha sålt minst två barn tidigare och enligt polisen har de fått 45 000 kronor för en flicka medan en pojke kostade 90 000 kronor.

Det handlar om fattiga kvinnor som sålts och tvingats in i prostitution. När de blivit gravida kommer de in i Italien på turistvisum och får stanna i speciella läger i väntan på förlossningen.

När barnen väl fötts har kvinnorna använt sig av den italienska lagens möjlighet för modern att avsvära sig ansvaret för barnet.

Hallickar adopterar bort barnen
Istället träder en man fram som hävdar att han är far och som då får vårdnaden och som sedan i sin tur adopterar bort barnet.

– Tidigare har kvinnor tvingats göra abort men nu tvingar istället hallickarna dem att föda sina barn, vilket ger dem ännu mer pengar, säger Carlotta Sami.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista