Arbetslösheten minskar till 7,9 procent

1:28 min

Arbetslösheten fortsätter att minska, i april var 396 000 personer arbetslösa visar nya siffror från SCB. Det motsvarar 7,9 procent. Men trenden är delad, bland männen fortsätter arbetslösheten att gå ner medan kvinnorna inte har det lika lätt.

– Jag har sökt jobb i tre år. De flesta svarar inte alls eller så svarar de att tjänsten är tillsatt, säger Linda Olsén i Luleå.

Hon och ett 40-tal andra arbetssökande samlades här på arbetsförmedlingen i Luleå på en sysselsättningsträff i eftermiddag.

Den totala arbetslösheten i april var alltså 7,9 procent enligt SCB:s arbetskraftsundersökning, vilket är en minskning med 1,6 procentenheter jämfört med ifjol.

Men det är männen som har lättast att få jobb nu.

Takten på hur arbetslösheten minskar är för tillfället 33 000 färre arbetslösa män per år, medan minskningen bland kvinnorna har stannat upp.

SCB:s siffror i dag visar också att andelen sysselsatta kvinnor i april var 62,2 procent, samtidigt som 68 procent av männen hade sysselsättning.

Totalt var 4 601 000 personer sysselsatta vilket är 120 000 fler än för ett år sedan.

Varför det ser ut att gå trögare för kvinnor för tillfället vill SCB inte spekulera i. En trolig förklaring skulle dock kunna vara att den traditionellt manliga svenska exportindustrin går relativt bra.

Mikael Edin är arbetsförmedlare i Luleå och Norrbotten där den tunga basindustrin är viktig för arbetsmarknaden är en som tror på den förklaringen.

– Absolut. Det är ju lite så att de som jobbar inom vård är traditionellt fler kvinnor tyvärr, säger han.

Nils Eklund, Luleå

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista