Brittisk polis har gripit 13 terrormisstänkta

Uppdaterad 07:15
I Storbritannien har polisen gripit 13 personer som är misstänkta för att vara inblandade i förberedelse av terrorhandlingar.

Polisen grep under tisdagseftermiddagen och kvällen 13 män i 20- och 30-årsåldern. De greps runt om i landet, i nordvästra London, i Luton och i Hertfordshire i mellersta England och i Blackburn i landets nordvästra del.

De gripna misstänks för att antingen ha beställt terrorhandlingar eller för förberedelse eller anstiftan till terrorhandlingar, och det gäller internationell terrorism.

Polisen uppger att männen har asiatiskt ursprung.

Förhörs av Scotland Yard
De kommer nu att förhöras av poliser från Scotland Yards speciella antiterroristavdelning, förmodligen på en polisstation i centrala London med extra hög säkerhet.

De 13 männen greps i enlighet med Storbritanniens särskilda antiterroristlag. Enligt lagen har polisen rätt att hålla gripna i förvar för förhör i upp till två veckor.

Enligt polisen var gripandena en del av en planerad och pågående operation.

Inga närmare detaljer
I övrigt har man inte gett några närmare detaljer om vad som ledde till gripandena. Enligt professor Paul Wilkinsson vid S:t Andrewuniversitetet kom underrättelseinformationen troligen från en kombination av källor, inhemska källor, tips från allmänheten, spaning och samarbete med andra länders underrättelsetjänster.

Brittiska inrikesdepartementet sa i söndags att Storbritannien lever under ett verkligt och allvarligt terroristhot, sedan USA höjt sin beredskap för terrorhandlingar de senaste dagarna.

Sedan antiterroristlagen infördes i Storbritannien år 2000 har 500 personer gripits, men hittills är det bara 98 fall som har lett till åtal.

Gunilla Österlund, London
gunilla.österlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista