Lågprisflyg på väg att slå igenom i Asien

I Asien börjar lågprisflyget att slå igenom, även om företeelsen fortfarande bara är i sin linda. Störst är det Malaysiabaserade AirAsia som räknar med att också öppna linjer till Kina.

Det var i slutet av 2001 som Malaysiabaserade AirAsia startade med två flygplan - nu har de 18 plan och räknar med att ha 26 nästa år. Bolaget flyger nu på Thailand, Singapore och Malaysia, och förhandlar om att öppna linjer till Kina.

I Malaysia finns det ytterligare två lågprisflyg, Tiger Airways och Valuair och i förra veckan togs ett beslut att man i Singapore ska bygga en ny flygterminal endast för lågprisflygen.

I Thailand finns det sedan förra veckan tre lågprisflyg Nok Air, One-Two Go och AirAsia och många pratar nu om en flygrevolution i landet där bussar och tåg varit de stora transportmedlen.

Men nu börjar flygpriserna bli lika med eller till och med på vissa linjer billigare än bussarna. Som till exempel sträckan Bangkok - Chang Mai i norra Thailand. Flyget tar dryga timmen medan bussen tar 10 timmar - tåget mellan 12 - 15 timmar.

Och i Indien där tåg varit det absolut vanligaste sättet att resa där börjar nu även flyget att konkurrera. På sträckan mellan Delhi och Bombay till exempel har biljettpriserna på flyget sjunkit med nästan 70 procent hos flygbolaget Air Sahara vilket gör sträckan bliigare med flyg än med tåget

I förra veckan gav sig ölbryggarbranschen in i flygbranschen då de beställt fyra Airbusplan som ska flyga under namnet Kingfisher Airline mellan 14 Indiska städer.

Precis som i Sverige är marknadsföringen mellan de olika bolagen hård. I Thailand ska nu konsumentorganisationen inleda en undersökning om annonsernas lockande flygpriser verkligen stämmer, detta enligt dagens Bangkok Post.

Margita Boström, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista