Gratis flygresor förödande för miljön

Lågprisflygbolaget Ryanair vill erbjuda helt gratis flygresor. Men det som är bra för resenärerna är dåligt för miljön, eftersom det går åt enorma mängder flygbränsle för varje flygresa. (Ekonomiekot)

När Ryanair kom med sin kvartalsrapport på tisdagen så visade det sig att antalet resnärer har stigit med nästan 30 procent.

Om tio år kan Ryanairresorna vara gratis, och bolaget ska i stället tjäna pengar på till exempel förmedling av hyrbilar, hotellrum och försäljning ombord på planen.

Inte alla positiva
Men det är inte alla Ryanairs kunder som ser positivt på möjligheterna att flyga gratis.

– Jag känner mig tveksam. Man bör ha miljöhänsyn, och ha en avsikt med att resa. Det går ju åt sådna otroliga mängder flygbränsle, säger Birgitta Sander, som flugit till Stansted i England.

Flyget en koldioxidbov
Strategin får även kritik från Svenska Naturskyddsföreningen där Svante Axelsson är generalsekreterare.

– Det förstärker den problembild som vi har idag. Det övergripande målet är ju att minska koldioxidutsläppen för att rädda oss från en kraftig klimatförändring. Flyget är en av bovarna i det här dramat. Prisdumpning skulle innebära att utvecklingen accelererar i fel och olycklig riktning, säger han.

”Någon måste alltid betala”
Svante Axelsson säger att det alltid är någon som får betala för sämre miljö.

– Den som konsumerar måste betala för sig. Man tar av människors resurser, det blir en tredje person som får betala för gratis flyg, säger han. (Ekonomiekot)

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista