Prisökningen på fritidshus har mattats av

1:42 min

Priserna på fritidshus har stigit kraftigt de senaste åren. Men nu står priserna i stort sett still. Dubbelt så många vill sälja sitt fritidshus nu jämfört med för ett år sedan.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tror att utvecklingen beror på flera saker.

– Ökade räntor, ökade bränsle- och uppvärmningskostnader. Många har kanske fått svidande elräkningar efter de kalla vintrarna, säger hon.

Allt fler försöker alltså sälja sitt fritidshus och färre köpa. Ökade kostnader kan vara en förklaring. Men att hushållens ekonomi generellt håller på att bli sämre vill inte Ingela Gabrielsson säga bestämt.

– Jag är inte säker på att det är så. Jag tror att det är oron för försämrad ekonomi som gör att vi agerar.

Priserna på fritidshus har stigit med över 40 procent de senaste fem åren. Men nu mattas prisökningarna av och står i stort sett still.

Ulf Magnusson på bovision.se tror att priserna kommer att fortsätta att stå och stampa på samma fläck ännu en tid.

– Det är en svårbedömd situation just nu, men ingen tror på att priserna kommer att gå upp kraftigt i år, säger han.

Vid sidan om ekonomiska skäl så har det talats om att den nya yngre generationen inte är intresserad av att äga ett fritidshus. Det skulle i så fall vara en anledning till att husen inte blir sålda.

Men även om det kan stämma, tror Ulf Magnusson att det kompenseras med att allt fler äldre har råd och intresse av att köpa fritidshus.

– Jag tror inte att det finns något paradigmskifte i marknaden, att man är mer ointresserad av fritidshus.

Benjamin Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista