Företagsköp inte bra för aktien

Allt fler svenska företag köper upp andra bolag. Men en tredjedel av alla företagsköp leder till att aktieägarna får se sina tillgångar minska i värde. Och det är fortfarande bara vart tredje uppköp som leder till något positivt för aktieägarna, säger Helen Willberg på konsultföretaget KPMG, som ligger bakom undersökningen.
Undersökningen gjordes förra året - där 118 internationella förvärvsaffärer analyserades. Företagsledare har uppenbart tagit intryck av det faktum att så många förvärv och fusioner misslyckas - fler förvärv är bra för aktieägarna, men fortfarande är det bara 30 procent av förvärven som tillför aktieägarvärden. En tredjedel av dom här affärerna är direkt skadliga för aktieägarna. En förklaring kan vara att just aktieägarvärdet inte har högsta prioritet när planerna på förvärv och företagssammanslagning görs upp. Enligt undersökningen har både ökade marknadsandelar och att expandera på nya marknader högre prioritet än att få fart på aktiekursen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista