Fler vaccinerar sig mot fästingsjukdom

Allt fler vaccinerar sig mot virussjukdomen TBE som överförs via fästingbett. Viruset ger upphov till hjärninflammation och kan orsaka förlamning.

Ulf Hallum, husläkare i Stockholm, säger så här om orsakerna till det ökade antalet vaccinationer:

– Ökad information och en ökad medvetenhet bland befolkningen. Och delvis en ökande oro också, framförallt för TBE, alltså den virusöverförda delen från fästingen.

Fler smittas
Varje år smittas mellan 50 och 100 personer i Sverige av TBE, ett virus som överförs från fästingar till människor. Viruset ger upphov till hjärninflammation och orsakar förlamning i tio procent av fallen.

En tredjedel av de som smittas får andra bestående besvär.

Antalet personer som drabbas av TBE har ökat på senare tid. Samtidigt ökar också medvetenheten om riskerna vid fästingbett. Fler söker sig till vårdmottagningar för att vaccinera sig mot TBE.

Flest vaccinationer i Stockholm
Fram till den sista juni i år hade knappt 278 000 doser vaccin distribuerats till landets vård- och vaccinationscentraler jämfört med knappt 222 000 förra året. Det är alltså en 25-procentig ökning. De flesta vaccinationerna görs i Stockholmsområdet, eftersom det är där risken för TBE-smitta är som störst.

Bland patienterna på husläkarmottagningen Serafen 1 på Kungsholmen i Stockholm har de flesta ännu inte vaccinerat sig mot TBE.

– Jag har faktiskt inte tänkt på det förrän nu. Men jag funderar på att göra det för jag har nyss köpt lantställe, säger besökaren Mikael Thorsell.

Kristina Jogestrand, SR Stockholm
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista