Kriminalvårdens chef omplaceras av regeringen

1:34 min

Regeringen flyttar generaldirektören för Kriminalvården, Lars Nylén, från sin post, trots att han har två år kvar av sitt förordnande.

Lars Nylén ska arbeta i regeringskansliet med att samordna det svenska rättsväsendets internationella insatser.

– Regeringen har under en längre tid diskuterat hur vi ska kunna öka insatserna på det internationella området när det gäller rättsväsendet. Vi får mycket förfrågningar och svensk polis och kriminalvård har gott anseende. Vi behöver någon med gedigen erfarenhet, som är senior och kan ha auktoritet nog att jobba med de frågorna. Där är Lars Nylén en perfekt kandidat, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Lars Nylén börjar på regeringskansliet den 1 juli.

Sedan tidigare finns det bland annat kritik från Riksrevisionen mot Lars Nylén i samband med byggen av flera kriminalvårdsanstalter.

Men det är inte orsaken till att Lars Nylén flyttas från sin post, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det har inte varit något skäl för den diskussion som vi har haft om det här uppdraget, säger justitieminister Beatrice Ask.

Lars Nylén, som är nära pensionsåldern, säger själv att han gärna vill lämna sitt jobb och ställer upp på regeringens planer för honom.

– Regeringen vill använda mina två återstående år till att utveckla rättsväsendets internationella insatser, hur Sverige kan fortsätta att vara ett föregångsland och jobba med de här frågorna inom hela rättskedjeperspektivet. Det är uppenbart att det finns ett stort behov av insatser och att trimma samman rättsväsendets olika myndigheter när de står till FN:s och EU:s förfogande i fredsbevarande och kapacitetsuppbyggande insatser, säger Lars Nylén.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista