Knallpulverpistoler hör till varor som är farliga för bland annat hörseln.

Butiksansvariga okunniga om ny lag

Butiksansvariga känner mycket sällan till den nya produktsäkerhetslag som gäller för svenska butiker sedan i juli. Det visar en rundvandring som Ekot gjort i ett tjugotal butiker i Stockholm City.

Butikerna har numera vid vite ansvar för att samtliga varor är identitetsmärkta och att farliga varor omedelbart rapporteras till Konsumentverket.

Det visste inte Adam Estarik, arbetsledare på Claes Ohlsson i Gallerian.

– Nej, den kände jag inte till. Som butik tycker jag inte att man ska sälja felaktiga varor, så det låter vettigt, säger han.

Okänd lag
Nej, kunskapen om den nya produktsäkerhetslagen var närmast obefintlig när Ekot besökte ett tjugotal butiker i Stockholm City.

Få kände till att butikerna nu är direkta ansvariga för att alla varor och tjänster är spårbara, säkra för kunderna och för att farliga varor omedelbart rapporteras till myndigheterna, annars hotar böter i miljonklass.

Ännu färre butiksansvariga ville låta sig intervjuas. Munkavlen satt hårt hos kedjor som On-Off, Siba, El-Giganten, och Kicks. Var och varannan butik hänvisade till fjärran huvudkontor.

Endast hos Claes Ohlsson fick vi intervjua butikspersonal.

– Vi gör ju alltid så när det är någon vara som är farlig och inte ska säljas så kontaktar vi vårt huvudkontor, så är det de som kontaktar allmänheten och pressen. Det kan vara en elektrisk vara, det är lite olika. Då drar vi tillbaka den direkt, säger Adam Estarik, arbetsledare på Claes Ohlsson i Gallerian i Stockholm.

Viss tillämpning av lagen
Som Ekot berättat tidigare saknar stora varugrupper den sedan 1 juli obligatoriska identitetsmärkning som ska göra farliga varor spårbara.

Branschorganisationen Svensk Handel med 15 000 handlare som medlemmar kan inte säga när alla varor kommer att vara märkta. Men Anna-Karin Eriksson på Svensk Handel utgår från att märkningskaoset kommer att åtgärdas.

Men lagen har ändå börjat tillämpas.

ICA har med stöd av den nya lagen i dagarna stoppat och återkallat ett tusental farliga och felmärkta mjukisapor då tester visat att apans ögon kan lossna och kväva små barn. Apan har som lagen kräver rapporterats till Konsumentverket.

Just leksaker hör till de varor som oftast visat sig vara farliga, men tidigare har dessa inte rapporterats, berättar Jan Nyberg, försäljningschef på BR leksaker.

– Nej vi har väl inte rapporterat till Konsumentverket utan om det händer att det kommer ett föreläggande, då tar man ju bort allt på en gång. Men vi tycker att det är jättebra att man måste göra det för det blir en mycket mer seriös nivå på leksakshandeln, säger han.

Nu läggs ju ansvaret på den enskilda butiken att upptäcka den farliga varan och omedelbart rapportera, hur kommer ni att hantera det?

– Så fort vi får tag på något som vi märker inte håller rätt säkerhetsnivå, då kommer det att gå hela den här vägen på en gång. Till exempel knallpulver. Det kom ju en lag om att man får hålla 125 decibel och direkt när det kom från Konsumentverket som riktlinje, så togs ju allt knallpulver bort i alla butiker på en gång, sedan dess har vi inte haft det.

– Våra kunder brukar säga att det är fel på vårt knallpulver för det låter ingenting. Det är vårt största problem just nu faktiskt, säger Jan Nyberg, försäljningschef på BR Leksaker.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista