ABB chef kräver bättre villkor

Svenska politiker måste ta den globala konkurrensen på större allvar. Det säger Sten Jakobsson Sverige chef på verkstadsföretaget ABB.  Han anser att villkoren för svenska industriföretag nu måste förbättras.

Sten Jakobsson sa också tidigare i ekot i morse att svenskarna måste arbeta mer för samma lön. Han menar att Sverige måste höja sin konkurrenskraft  och vara beredd på en rad förändringar framöver. Han  nämner bland annat Tyskland, som ett exempel, där man förlängt arbetstiden från 35 till 40 timmar med oförändrad lön.

ABB har varit ett hårt pressat bolag dom senaste åren. Och 2003 blev det tredje förluståret i följd för ABB i Sverige med ungefär 10 000 anställda. Förlusten blev drygt sex miljarder kronor. Om man tar bort engångskostnader, visar bolaget vinst, men en mycket liten sån.

Men just nu gör konjunkturuppgången att orderböckerna fylls på igen. Men redan nu varnar företagets ledning att för att det kan bli svårt att behålla jobbe i Sverige under nästa lågkonjunktur. Och i dagsläget handlar det bara om ersätta personal som slutar å inte om att anställa fler, enligt Sten Jakobsson.

Robert Andersson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista