Situationen för flyktingar i Sudan förvärras

I Sudan finns upp emot en miljon människor på flykt och tiotusentals befaras ha dödats enligt FN. Ungefär 180 000 sudanska flyktingar har flytt till grannlandet Tchad. Ekots utsände Vladislav Savic har precis kommit tillbaka från flyktinglägren i Tchad.

– Situationen kommer att bli allt allvarligare för de här flyktingarna. Jag besökte bara ett läger i halvöknen i nordöstra Tchad, där var det relativt bra ställt. men det fanns undernärda barn där. 30 personer dör varje vecka i ett läger som har 15 000 invånare. Hälften av dem bor i tält och hälften under platsskynken. Längre söderut där regnperioden har börjat, där är situationen ännu värre, berättar Vladislav Savic.

Är den internationella närvaron stor i lägren?

– Det börjar bli det och det märker man av nu när allt fler flygs in, fransmän som historiskt sett har varit kolonisatörer i Tchad. Där har man tagit initiativ och skapat en luftbro.

– Allt fler amerikaner kommer in i landet. De håller på med oljeutvinning. Man börjar se ett stormaktsspel både om Tchad och Sudan, där olja finns med i spelet. Det måste man veta om som bakgrund när man ska prata om folkmord och så vidare. Det finns länder som drar i olika strängar för att åstadkomma sin politik.

Det har rapporterats om omfattande övergrepp mot civila inne i Sudan. Efter att ha träffat de som flytt - stämmer bilden?

– Det stämmer, alla som jag talade med i lägret talade om massmord. Inte bara den arabiska milisen utan även regeringssoldater. Framför allt har regeringstrupperna bombat de här byarna. Sedan har ganska många kvinnor blivit våldtagna, hävdar de. Det är svårt att berätta om, man måste nästan se ansiktsuttrycket. Men det går inte att ta miste på när man pratar med en enskild person som varit med om det.

Finns det en risk att hungersnöden förvärras, att många kommer att dö?

– Det finns en risk just när det gäller regnen. Det är en osäkerhetsfaktor. Inte minst handlar det om sjukdomar i lägren i samband med regnen och att det kan bli sämre vatten. Det ju leda till olika magsjukdomar och malaria speciellt för de som inte har tak över huvudet, berättar Ekots Vladislav Savic som precis kommit tillbaka från flyktinglägren i Tchad.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".