Mer arbete för samma lön upprör på ABB

Uppdaterad 16:45
De anställda på ABB reagerar kraftigt på Sverigechefens uttalande om att de måste arbeta mer för samma lön. Många är oroliga och upprörda på företaget i dag.

– Ja, det rimmar lite illa, samtidigt som de har jäkligt mycket betalt. Sedan säger de till oss att vi ska jobba mera för annars flyttar jobben utanför Sverige. Flytta chefernas jobb i stället, säger en av de anställda på ABB i Västerås.

Stig Stolpe, ordförande för verkstadsklubben på ABB, är förvånad.

– Det var många som ringde i morse och frågade vad han menade och om vi hade varit med i de här diskussionerna, men det här är ju helt nytt för oss. Många är förbannade. De känner sig ju träffade för vi har drabbats av neddragningar i tre år och många har blivit uppsagda.

– Nu kommer ett sådant här utspel när vi börjar gå bra igen och då blir man förvånad och undrar vad han menar, säger Stig Stolpe.

Ökad konkurrenskraft
Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att Sten Jakobsson, ABB:s Sverigechef, sa att svenskarna måste arbeta mer för samma lön i Ekot på onsdag morgon.

Han menar att Sverige måste höja sin konkurrenskraft och vara beredd på en rad förändringar framöver.

Jakobsson nämner bland annat Tyskland som ett föregångsland. Där har man förlängt arbetstiden från 35 till 40 timmar med oförändrad lön.

– Vi ser att Tyskland ökar antalet arbetstimmar utan att höja löner, det vill säga att man sänker sin arbetskraftskostnad och det måste vi göra på många håll i andra delar av OECD-länderna, inte minst i Sverige.

– Vi har ju en otrolig mängd ledighetslagar, så vi har höga timkostnader för arbetskraft i Sverige och det kan vi inte ha om vi ska ha en rimlig konkurrenskraft, säger han.

Fler jobb i fara
ABB har varit ett hårt pressat bolag de senaste åren. 2003 blev det tredje förluståret i följd för företaget som i Sverige har ungefär 10 000 anställda.

Förlusten blev drygt sex miljarder kronor. Om man tar bort engångskostnader visar bolaget vinst, men en mycket liten sådan.

Just nu gör konjunkturuppgången att orderböckerna fylls på igen. Men redan nu varnar företagets ledning för att det kan bli svårt att behålla jobben i Sverige under nästa lågkonjunktur.

I dagsläget handlar det bara om att ersätta personal som slutar och inte om att anställa fler, hävdar Sten Jakobsson.

– Under resten av året kommer vi bara att ersättningsrekrytera och bibehålla antalet anställda, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista