Ehec-smittan sprider sig i Sverige

Ett tiotal svenskar är allvarligt sjuka och många fler har insjuknat efter att ha smittats av ehec efter ett utbrott i norra Tyskland. Fall har konstaterats i Västra Götaland, Skåne, Jämtland och Halland.

Smittskyddsinstitutet ser allvarligt på läget och uppmanar sjukvården till ökad vaksamhet mot patienter som söker vård för ehec-symptom som blodiga diarréer och buksmärtor. Dessa ska snabbt undersökas och provtas för ehec-infektion.

Smittskyddsinstitutet uppmanar svenskar att vara extra försiktiga vid resor till Tyskland den närmaste tiden. Det gäller framför allt livsmedel som inte upphettats, till exempel sallad och råa grönsaker.

Resenärerna rekommenderas att undvika opastöriserade ostar och opastöriserad mjölk. De råds att ofta tvätta händerna noga.

Utbrottet pågår sedan några veckor i norra Tyskland där ehec-bakterier hittills har dödat tre personer och förgiftat hundratals människor.

Ovanligt många har fått komplikationen HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), med risk för skador på blodkärl och njurar.

Antalet rapporterade allvarliga svenska sjukdomsfall, med diagnosen HUS, har ökat kraftigt på bara några få dagar och är över det normala i Sverige. Just nu utreds ett tiotal sådana fall. Prover visar att det troligen rör sig om samma ehec-bakterie som i det tyska utbrottet.

Smittskyddsinstitutet kartlägger nu med övriga smittskyddsmyndigheter i Sverige hur smittvägarna ser ut för de svenska fallen i Tyskland. Sedan slutet av april har man där upptäckt 214 fall av HUS och flera hundra fall av ehec-infektioner. Så många fall under så kort tid är mycket ovanligt.

Och i Tyskland uppger myndigheter att ehec-bakterien hittats i tre gurkor från Spanien.

– Vi tror nu att gurkor är den mest troliga källan till smittan, säger Cornelia Pruefer-Storcks, hälsoansvarig i Hamburg till AFP.

En fjärde gurka har testats positivt för bakterien, men myndigheterna är osäkra på varifrån den kommer.

Efter uppgifter från hälsoansvariga i Hamburg om att ehec-bakterien hittats i tre gurkor från Spanien, ska Livsmedelsverket nu ta kontakt med de tyska myndigheterna.

– Vi får se om vi kan få närmare uppgifter om vilka grönsakspartier det kan röra sig om, så att vi kan försöka ta reda på om de har hamnat i Sverige. Men det kan vara ett visst pussel att lista ut hur livsmedel färdas i Europa, säger mikrobiolog Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

TT

Fakta ehec

Ehec, enterohemorragisk E.coli, klassas som allmänfarlig infektion enligt smittskyddslagen. Smittan kan överföras mellan människa och djur via kontakt med djuren, oftast nötkreatur, eller deras gödsel. Även förorenade livsmedel och förorenat vatten kan sprida smittan. Inkubationstiden är vanligtvis tre till fyra dygn, första symtomen brukar vara magkramper och diarré. Oftast går sjukdomen över av sig själv. Var tjugonde drabbad, främst barn under fem år och gamla, får njursvikt och inre blödningar som kräver dialys och intensivvård. I Sverige rapporteras årligen runt 300 fall. Det hittills största inhemska utbrottet var 2005 då 135 personer smittades i södra Sverige.

Källa: Smittskyddsinstitutet

TT 

Så förhindras smittspridning

Ehec är mycket smittsamt och kan spridas till familjemedlemmar. Spridningen av smitta kan förebyggas genom noggrann handtvätt efter toalettbesök och en god mathygien. Väl genomstekt kött minskar risken för smitta. Mjölk och ost ska vara pastöriserad eller kokt, grönsaker, sallad och frukt ska sköljas noggrant eller vara tillagade. Man bör tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Källa: Smittskyddsinstitutet

TT

Cirka 300 fall per år

Så här många fall av ehec-smitta har anmälts till Smittskyddsinstitutet det senaste decenniet, varav ungefär två tredjedelar smittats i Sverige (sedan 2004 är alla ehec-varianter anmälningspliktiga):

År    Antal

 2001  95  

 2002  129 

 2003  72  

 2004  196 

 2005  385 

 2006  264 

 2007  261 

 2008  304 

 2009  227 

 2010  334 

Källa: Smittskyddsinstitutet

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.