Porreklam i tunnelbanan tas ner

Affischkampanjen i Stockholms tunnelbana med kopplingar till en porrtidning avbryts nu efter reaktioner i olika media. (SR Stockholm)

Företaget som säljer reklamplats, Clear Channel, och SL har gemensamt beslutat att ta ner affischerna. Det säger Maria Skoglund, vd för Clear Channel, till Radio Stockholm.

Enligt Maria Skoglund är det reaktionerna i medier som gör att kampanjen avbryts.

Porr-logotype
Som Radio Stockholm berättade i går, tisdag, pågår det en kampanj i tunnelbanan för en dejtinglinje. På bilderna syns ett liggande lättklätt par, två telefonnummer, och så det som orsakat debatten kring vad som är lämplig reklam i tunnelbanan: en logotype för en känd porrtidning.

Det är företaget LWCG som köpt reklamplatsen och det är deras dejtinglinje. Däremot, säger vd:n Helena Åsberg, har LWCG i det här fallet ett samarbete med Tre-Mag, där bland andra porrtidningen Cats ingår. LWCG har fått klartecken att använda deras logga.

Kan tolkas som porrreklam
Men kampanjen kan tolkas som indirekt reklam för porr, tycker Maria Wallhager (fp), andra vice ordförande i SL:s styrelse. Hon krävde i går tydligare regler och att reklamen skulle tas ner om resenärer uppfattar den som stötande.

Företaget Clear Channel, som säljer reklamplats i bland annat tunnelbanan på uppdrag av SL, har tidigare sagt att inga klagomål kommit in mot kampanjen, och att man bedömt att den inte skulle uppfattas som stötande. Företaget hade inte heller kopplat samman loggan med porrtidningen.

Men på onsdagen kom alltså beskedet att reklamkampanjen avbryts. Enligt Clear Channels vd Maria Skoglund kan det ta några dagar innan alla affischer är nerplockade, eftersom de sitter i tusen tunnelbanevagnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista