FN-organisation lämnar Gaza

FN:s organisation för palestinska flyktingar, UNRWA, beordrade på onsdagen nästan hela sin internationella personal ut ur Gaza. Orsaken är den israeliska arméns framryckning i området.

Situationen har blivit så pass spänd och osäker att organisationen väljer att omgruppera personal till Amman och Jerusalem i väntan på en stabilisering av läget.

– Orsaken är helt enkelt den att den israeliska operationen i norra Gaza nu håller på att utvidgas. Det finns indikationer som tyder på att Israels armé inte bara kommer hålla till i Beit Hanoun, utan också förflytta sina trupper västerut. Då blir det väldigt svårt för oss att åka in och ut ur Gaza, säger Johan Eriksson, UNRWA:s pressansvarige, som nu förflyttats till Jerusalem.

Nyckelpersoner stannar
Det är efter uppgifter om ytterligare en israelisk framryckning i de norra delarna av Gaza som FN-organet väljer att dra sig ur området. All personal utom de nio nyckelpersoner som finns i högkvartertet förflyttas nu utanför Gazaremsan. Lokalanställda är dock kvar och verksamheten med skolor och livsmedelsutdelning kommer att fortsätta.

Attack mot flyktingläger
Det var i slutet på juni som israeliska armén gick in i Beit Hanoun i norra Gaza efter raketattacker mot israeliska bosättningar. Sedan dess har situationen bara förvärrats med nästan daglig skottlossning mellan palestinska grupper och armén.

FN-organisationens underättelsetjänst har nu fått information om att armén också kommer att rycka fram mot en av de största flyktinglägren i området, Djabalia, vilket är mycket oroande, tycker Johan Eriksson.

– Om det är så är det ett oroväckande perspektiv, det kan i värsta fall leda till hårda sammanstötningar på ett annan sätt än i Beit Hanoun, säger han.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista