Enig politisk kritik mot avvisningar till Irak

Utlänningsnämnden går emot Migrationsverket och meddelar att man inte tänker behandla några av de avvisningsbeslut till Irak som har överklagats. Kritiken mot Migrationsverket och Utlänningsnämnden är nu omfattande och kommer från flera politiska partier.

Migrationsverket har fattat ett beslut som innebär att irakier nu kan avvisas till Irak. Men överinstansen Utlänningsnämnden går emot Migrationsverket och meddelar att man inte tänker behandla några av de avvisningsbeslut som överklagats.

Nämnden lägger ärendena åt sidan utan att fatta några beslut.

– Utlänningsnämnden går emot lagen. Lagen säger att man ska pröva ett ärende. Om det inte går att avvisa en person så måste den personen få uppehållstillstånd, säger riksdagsledamoten Mauricio Rojas, folkpartiets talesman i asylfrågor.

Migrationsverkets beslut stoppas
I sommar har Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik fattat några av sina första vägledande beslut i asylärenden. De innebär att irakier nu kan avvisas till Irak.

Men besluten har direkt stoppats av Migrationsverkets överinstans, Utlänningsnämnden, som inte tänker fastställa några avvisningar.

Utlänningsnämnden tänker inte ge de asylsökande uppehållstillstånd, nämnden lägger bara ärendena åt sidan.

”Förnedrande”
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly säger att Utlänningsnämnden kränker de asylsökande genom att inte fatta några beslut i deras ärenden.

– Alla har rätten att få sin ärenden prövade. Det här är människor som redan har lidit många gånger under svåra förhållanden. Att utsätta dem för den pressen som det innebär att inte få veta vad som kommer att hända är ytterligare en förnedring av människor som redan har förnedrats.

Däremot anser Lars Ohly att det är bra att Utlänningsnämnden går emot Migrationsverket.

– Jag tycker att det är positivt och glädjande att Utlänningsnämnden åtminstone ifrågasätter det här beslutet. Utlänningsnämnden har inte gjort sig känd som någon som för någon human och generös flyktingpolitik, men nu har Migrationsverket gått för långt till och med i deras ögon, säger han.

”Avvisningsbeslutet vansinnigt”
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson går så långt som att säga att Migrationsverkets generaldirektör fattat ett vansinnigt beslut när hon vill avvisa asylsökande till Irak.

– Jag tycker att beslut om att skicka tillbaka människor till Irak just nu verkar vansinnigt. Det är ju ett utslag av att man har tappat omdömet som jag bedömer det. Läget i Irak är extremt osäkert i dag, säger han.

Men vem är ytterst ansvarig för den situation som har uppkommit?

– Ja, det är naturligtvis generaldirektören.

”Otydlig politik”
Kristdemokraterna talesman Sven Brus håller med och säger att ingen borde avvisas till Irak.

– Med tanke på det som hänt de sista dagarna med attentat mot kristna kyrkor och så vidare så är det oerhört viktigt att man inte skickar tillbaka människor till det helvete som Irak ändå är i dag, säger han.

Moderaternas talesman Per Westerberg säger att regeringens otydliga politik påverkar myndigheternas agerande.

– Det finns ingen tydlig majoritet inom den regerande socialdemokratiska regeringen och deras stödpartier. Då leder det till den här ganska röriga situationen som är svår för människor att förstå, säger Per Westerberg.

Ekot har förgäves sökt migrationsminister Barbro Holmberg för en kommentar.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista