Knutby som sällskapsspel

Samhället Knutbys invånare får stå ut med det mesta. Vägskyltar med ortsnamnet stjäls som souvenirer, de bor mitt i en turistattraktion och nu har tidningen Solo gjort ett Knutbyspel med runda ord och ironiserande uttryck.

Tidningen riktar sig till kvinnor mellan 20-30 år, så Ekot bad Lillemor Hogland och Hanna Åkesson, 21 respektive 22 år, provspela sällskapsspelet.

– Det är ganska grovt, eller ganska, det är väldigt grovt, säger de.

Sex med pastorn
Spelplanen löper över ett helt uppslag i tidningen, med texter vid vissa av siffrorna. Bland annat berättas att du har sex med pastorn i gästrummet, eftersom tvättstugan är upptagen och barnflickan tackar nej till vinkväll med dig eftersom hon måste driva ut djävulen. Den som vinner får enligt spelet en julskiva med pastorn och en övernattning i hans hem.

Solo har fått både positiva och negativa reaktioner från sina läsare, säger chefredaktör Louise Bratt. Hon tycker dock att tryckandet av sällskapsspelet är motiverat.

– Knutby är någonting som alla pratar om och har gjort väldigt länge nu. Vi vet att det är någonting som folk pratar om både hemma och i fikarummet och även någonting som folk skämtar om. Även om det ligger något hemskt bakom, så känns det så overkligt att man inte kan ta det till sig och därför börjar man skämta om det.

Kan man skämta om allt?

– Jag förstår att man ironiserar över fenomenet, det är ju en väldigt absurd sak som har hänt med alla dessa ingredienser, men att göra ett spel kanske är lite osmakligt, säger studenten Jakob Stedman till Ekot.

Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista