Löparindustrin växer – 90 000 sålda skor

2:05 min

I dag är det Stockholm Marathon. Aldrig har så många varit anmälda till loppet - drygt 20 600 löpare. Intresset för löpning växer, det märks inte minst i sportbranschen som säljer allt mer proffs-utrustning även till motionärer.

-I månaden lägger jag nog, om man slår ut det på ett år, minst en till två tusen i månaden, om jag ska vara ärlig, säger Miranda Kvist från Sundbyberg, en av de motionärer som springer Stockholm Marathon idag.

Det är mycket pengar?

- Det är alldeles för mycket men det är mitt liv, så det är värt de pengarna.

Miranda Kvist hör till de som lägger ner mer än genomsnittet på löparskor, kläder, pulsklockor och energigel.

Branschen uppskattar att en serös löpare köper utrustning för minst 6 000 kronor per år.

Intresset för löpning har växt enormt de senaste åren.

Sportbranschen, där utrustning för löpning ingår, har dubblerat sin omsättning på tio år.

Förra året såldes sport- och fritidsprodukter för 20 miljarder kronor.

Saucony som tillhör de fyra största aktörerna på marknaden för löpning sålde för fem år sen omkring 50 000 par skor om året i Sverige.

I dag är försäljningen nästan den dubbla, 90 000.

Caroline Kullberg är säljare på Löplabbet i Stockholm och hon märker att kunderna är villiga att lägga mer pengar på utrustning i dag jämfört med för fem år sen när hon började i branschen.

- Det tror jag absolut. Framför allt den kunden som tidigare inte köpte andra paret skor. Man hade ett par skor som man tränade i, tävlade i och körde intervaller i. Nu är det fler och fler som har olika skor beroende på vad man springer, säger hon.

De allra flesta av de omkring 500 000 svenskar som deltar i olika lopp varje år lägger alltså stora pengar på utrustning. Men frågan är om prylarna gör att man blir en bättre löpare.

- Svår fråga. Kanske, det är svårt att säga. Jag skulle tro det. Jag känner själv när jag springer med riktigt bra grejer att jag känner mig mer proffsig.

Catarina Friskman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista