IOK anklagas för att ha tagit emot mutor.

Mutanklagelser mot olympiska kommittén

Den internationella olympiska kommittén, IOK, utreder nu om dess medlemmar verkligen följer de etiska reglerna. Detta sedan BBC-programmet Panorama på onsdagskvällen hävdade att det går att köpa sig till ett värdskap för de olympiska spelen.

London är en av fem städer som tävlar om att få arrangera OS 2012. Och BBC-teamet har under ett år utgett sig för att vara affärsmän som har ekonomiska intressen av att OS ordnas just i London.

De har bland annat knutit kontakter med personer med mycket nära band till IOK:s ledamöter. I programmet kallas de agenter eller fixare.

Röster mot pengar
En av dem lovar att han kan säkra att ett stort antal IOK-medlemmar lägger sin röst på London - mot betalning.

– Jag kan säkra omkring 20 röster, säger han.

Mellan sju och tio av dem kräver betalning. Tillsammans med vad han själv vill ha, ungefär 35 miljoner kronor.

I tv-programmet namngav den serbiska agenten också fler än 30 IOK-ledamöter som han trodde sig kunna påverka.

En annan agent sa i ett smygfilmat möte att också han kunde säkra 20 IOK-röster.

Men det är inte bara agenter som hävdar att det går att köpa röster.

Möte med IOK-ledamot
BBC har också filmat ett möte med en av IOK:s ledamöter från Bulgarien. Han säger att ”en del av medlemmarna är affärsmän och de är intresserade. Andra - de tror på sport.”

BBC har nu erbjudit sig att samarbeta med IOK:s etiska kommitté som har tagit uppgifter i tv-programmet på största allvar och som utreder dem just nu.

Den etiska kommittén kom till efter skandalen inför vinter-OS i Salt Lake City 2002 då det visade sig att IOK-ledamöter tagit emot mutor till ett värde av omkring åtta miljoner kronor.

BBC-programmet på onsdagen tog också upp anklagelserna om att de som ledde Stockholms kampanj för att få ordna det här årets OS skulle ha försökt muta sig till röster. Anklagelser som utretts, men inte lett till åtal.

Vem som får ordna OS 2012 avgörs nästa sommar.


Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista