Heathrowflygplatsen mål för al-Qaida

En av de 13 misstänkta terrorister som greps i England i tisdagskväll var en al-Qaidaanhängare som hade långt framskridna planer på ett terrorattentat mot Heathrowflygplatsen i London. Det skriver brittiska tidningar på torsdagen.

Tidningen The Times uppger på torsdagen att planerna på ett terrorattentat mot Heathrow var i slutfasen. Mannen bakom planerna var en av dem som greps i London efter tips från underrättelsetjänsten i Pakistan. De hävdade att mannen fick sina order direkt från Usama bin Laden.

Inga detaljer kring attentatet
Underrättelsetjänsten har inte avslöjat några närmare detaljer om det planerade attentatet mot den internationella flygplatsen, eller när det var planerat att det skulle äga rum. Planerna ska dock ha vuxit fram under det senaste året och uppdaterats under tiden.

Uppgifterna om det planerade attentatet upptäcktes i en dator hos den muslimska extremisten Mohammad Naeem Noor Khan som greps i Pakistan i mitten av juli. Han uppges vara kommunikationsexpert, och i förhör har han sagt att det fanns ett terroristnätverk i Storbritannien.

Ledare för brittiska cellen
Han brukade ofta vidarebefordra meddelanden till ledaren för den brittiska cellen, någon som ska ha en hög position inom al-Qaida.

Ledaren var alltså en av de 13 män som greps i ett stort tillslag på tisdagskvällen mot misstänkta terrorister, mot adresser i London och i mellersta och nordvästra England. En av de gripna har släppts. De övriga förhörs av poliser från Scotland Yards speciella antiterroristavdelning.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista