Värnamo missade översvämningspengar

Kommunledningen i Värnamo visste redan före sommarens översvämningar om riskerna och att det behövdes förebyggande åtgärder. Redan för tre år sedan ansökte man om statliga pengar för att bygga om känsliga delar av staden, men åtgärderna blev aldrig av.

– Vi kände ju till att det har varit översvämningar under 1990-talet och det kom ett tillfälle då det fanns en möjlighet att söka. Då försökte vi göra en ansökan för att få till åtgärder som vi förstod var nödvändiga, säger Eskil Svenson, teknisk chef på Värnamo kommun.

Ändå blev det inget av det här?

– Nej, vi hade inte tillräckliga data, inte tillräckligt bakgrundsmaterial för att motivera ansökan enligt Räddningsverket.

Så den blev liggande?

– Ja, vi fick inga pengar.

Beräkningar saknades
Redan sommaren 2001 skickade Värnamo kommun in en ansökan till Räddningsverket om statligt bidrag för att till exempel bygga om dagvattenledningar, bygga vallar, höja någon väg och rensa vattendrag från träd och buskar.

Ansökan avslogs eftersom det fattades ordentliga hydrologiska beräkningar. Ansökan var helt enkelt för tunn, och därför blev åtgärderna aldrig utförda.

Hade underlättat räddningsarbetet
Exakt vad det betytt om de blivit av är svårt att säga eftersom vädret var exceptionellt i sommar. Att man skulle ha kunnat förhindra översvämningarna tror inte Eskil Svenson, men han medger att det i alla fall hade underlättat räddningsarbetet.

– Jag tror att vi hade haft mindre att göra de här dagarna. Jag tror samtidigt att vi inte hade haft permanenta fördämningar som klarat allt det här. Även i ett läge då vi vidtagit åtgärder så kommer det ändå att behövas akuta insatser, säger han.

Bättre underlag nu
Att man tagit för lätt på riskerna vill inte Eskil Svenson gå med på, men efter sommarens översvämningar har kommunen nu i alla fall skickat in en ny ansökan om pengar, med bättre underlag. Den här gången räknar Svenson med att åtgärderna ska bli av, för att förbättra beredskapen.

– Mycket av det som har varit provisoriska lösningar skulle vi kunna ha permanent, det vore en fördel. Det är många små åtgärder som kan förbättras, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista