Borg: Grekerna måste jobba och betala skatt

Grekerna "måste svälja" medicinen vi skriver ut åt dem, säger Anders Borg enligt tyska tidningen Die Welt i dag. Borg kräver bland annat att Grekland omedelbart börjar reformera pensionssystemet.

Den svenske finansministern anser att Grekland måste ta sig ur krisen genom att skära i statens kostnader.

Borg pekar på de baltiska ländernas krisbekämpning som goda exempel.

Han menar att det bara är genom att uppnå ett budgetöverskott som Grekland kan räkna med att få hjälp med att omstrukturera EU:s räddningslån eller andra lättnader.

Greklands nuvarande plan går ut på att minska budgetunderskotten från 15,4 procent av BNP 2009 till 2,6 procent 2014.

Landet planerar även försäljningar av statliga tillgångar för 50 miljarder euro.

Borg kräver att Grekland omedelbart börjar reformera pensionssystemet.

– Grekerna kan helt enkelt inte pensioneras vid så tidig ålder. De måste vara kvar på arbetsmarknaden, jobba och naturligtvis betala skatter, säger han till Die Welt.

– Grekland kommer att behöva fem, sex, kanske till och med sju år för att återfå sin finansiella trovärdighet, säger finansministern.

Borg förespråkar även att Grekland skapar en oberoende institution för att sköta privatiseringen, liknande Treuhand som ansvarade för privatiseringar efter Tysklands återförening.

 – För stunden ser det ut som att Grekland har tillgångar för 300 miljarder euro. Ingen kan sälja ut så enormt mycket på kort tid, det är därför du måste ha en institution som kan genomföra det under en lång tid, säger Borg.

Hans bedömning är att det kan ta fem till tio år för Grekland att slutföra privatiseringen.

 (TT-Reuters)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista