Facket vill lagstifta mot nedläggning av fabriker

Klubbar inom Metallarbetarförbundet vill lagstifta mot nedläggning av fabriker som går med vinst. Men förbundsstyrelsen ställer sig inte bakom förslaget. Det säger Stefan Löfvén som är biträdande förbundsordförande i Metall.

-Electrolux har ju inte ställt upp för personalen i samband med nedläggningen. Det gör att vi måste fundera på hur vi ska hantera sånt här i framtiden, säger Per Aspeteg, klubbordförande för metall på Electrolux i Västervik.

Bland metallarna på Electrolux fabrik i Västervik, en fabrik som kommer läggas ned, är det många som stöder tankarna om att göra det svårare för företag att lägga ner. Dessutom föreslår delegaterna inför Metalls kongress i höst att lagstiftning införs för att behålla industrin i landet. Det säger Stefan Löfven, som är biträdande förbundsordförande i Metall.

-Vi har en motion från vår avdelning 230 i Umeå som föreslår att vi förbjuder företag som går med vinst att flytta fabriker utomlands.

Men Löfven och förbundsledningen kommer att arbeta mot motionen om att lagstifta. Och detta trots att Löfven tror att kraven från Umeå och Västervik har stöd bland många medlemmar. I stället vill Metalls ledning bland annat se ökad samordning inom EU, så att nedläggningskostanderna blir mer lika varandra i medlemsländerna.

-Det borde ha kostat mer för Electrolux men vi kan inte säga generellt  att det ska bli dyrare för företag att lägga ned. Däremot bör vi kolla på reglerna inom Europa så att de inte skiljer sig åt för mycket , så att det blir snedvriden konkurrens, säger Löfvén. 

                                                       Reporter Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista