Förlust för Bush lyfter amerikansk ekonomi

Om John Kerry blir president i USA kan det vara bra för den amerikanska ekonomin. Det anser allt fler av cheferna för de penningförvaltande firmorna på New Yorkbörsen, enligt en ny undersökning.

Den amerikanska ekonomin kan påverkas positivt om den demokratiske utmanaren John Kerry väljs till president för USA i höstens val. Det anser en allt större andel av de tillfrågade cheferna för de penningförvaltande firmorna på Wall Street, enligt intervjuer som gjorts av undersökningsinstitutet International Strategy and Investment. När cheferna intervjuats tidigare har den sittande presidenten George Bush haft en kraftig majoritet.

Vändningenn för Kerry betyder att penningplacerarna ser fördelar med demokraternas politik för ekonomin. Detta trots att Kerry bland annat vill satsa på miljövård och hälsovård och dessutom utlovat högre skatter än Bush. Ökade miljökrav anser placerarna däremot kommer sänka lönsamheten för till exempel energibolagen. Men fördelarna med demokraterna och John Kerrys hårdare budgetdiciplin ger förtronde och hopp om ett lyft för den amerikanska ekonomin.

Även den utlovade förändringen i utrikespolitiken med att förbättra relationerna till främmande makter imponerar på dom mest inflytelserika på Wall Street enligt undersökningen.

                                    Reporter Erik Ridderstolpe New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista