Lars-Åke Lagrell. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

51-procentsregeln kvar inom idrottsrörelsen

1:12 min

Idrottsföreningar som drivs som aktiebolag måste även i fortsättningen ha en majoritet av aktierna i bolaget.

Den så kallade 51-procentsregeln inom idrotten blir kvar, det beslutade Riksidrottsförbundet på sitt möte i Uppsala i dag, men den ska utredas vidare. Regeln innebär att idrottsaktiebolag, som främst finns inom fotbollen och ishockeyn, ska till största delen ägas av föreningen och inte av någon enskild ägare.

Svenska fotbollförbundet vill att de själva ska få bestämma för att vissa klubbar ska kunna ta in mer kapital och på så sätt lyckas bättre internationellt, säger Lars Åke Lagrell.

– Det var det enda vettiga beslutet för svensk idrott. Vi kan inte bortse från att vi har en del problem om man konkurrerar på en internationell arena, säger Lars Åke Lagrell.

Debatten här på riksidrottsmötet var lång inför beslutet i dag. På ena sidan fanns representanter för bland annat ishockeyn och fotbollen där man hävdade att det är nya tider och de kräver att man som en elitsatsande klubb måste kunna öppna upp för ett större ägande från ett företag eller en person.

På andra sidan hävdade flera förbund att ett borttagande av regeln skulle innebära att hela den svenska modellen med medlemsdemokrati och allas lika rätt till att ta del av idrotten riskerar att försvinna.

Ingrid Frejd från Proletären FF låg bakom motionen att behålla ägarstrukturen som den är i dag.

– Det är en ytterst viktig fråga för det handlar om vilka förutsättningar som vi ger idrotten. Bolagiserar du idrotten så tar du i slutändan bort de statliga och kommunala bidragen. Vill vi ha någon verksamhet kvar så behöver vi en folkrörelseidrott, säger hon.

Inför mötet hade Riksidrottsstyrelsen gjort en utredning där man gick på Ingrid Frejs linje, men nu ska frågan utredas igen.

– Det är klart att vi måste vara beredda på att titta på den frågan och se hur vi kan göra så vi inte slänger ut barnet med badvattnet. Vi vill inte göra någonting som hotar de ideella föreningarna, vi vill bara göra allt vi kan för att vi ska kunna konkurrera också med våra lagidrotter, våra klubblag - för de individuella idrotterna har ju inte det här problemet, säger Lars-Åke Lagrell från fotbollförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista