Ultranationalister demonstrerar mot gripandet av den folkmordsmisstänkte Ratko Mladic i Belgrad under söndagen. Foto: Darko Vojinovic/Scanpix.

Protester mot gripandet av Mladic i Belgrad

I Belgrad samlas nu ultranationlisterna för att protestera mot gripandet av den förre bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic som utlämnas till krigsförbrytardomstolen i Haag i början av veckan. Ekots utsände Vladislav Savic rapporterar direkt från Belgrad.

3000 kravallutrustade poliser fanns på plats när demonstrationen började vid 19-tiden, där omkring 10 000 ultranationalister hade samlats, vilket är väldigt få med tanke på hur stora liknande demonstrationer varit förut.

Den här demonstrationen appellerar inte till vanliga serber, det liknar mer en dödsryckning för partiet än en styrkedemonstration, rapporterar Ekots utsände på plats.

Enligt opinionsundersökningar i Serbien var det 51 procent som motsatte sig ett gripande av Mladic strax innan han greps, för några år sedan var det omkring 65 procent som motsatte sig ett gripande. Så det börjar bli en generationsfråga, och det märks att många i Serbien vill gå vidare.

Serbien tycks komma längre och längre bort från nationalismen, speciellt nu i och med gripandet av Ratko Mladic som kan bli någon slags slutpunkt för detta.

Mladic kommer att ulämnas till Haag i morgon eller på tisdag, anklagad bland annat för att ha beordrat massakern på runt 8 000 bosniska män i Srebrenica. Via sin son säger Mladic i dag att han inte hade något med det att göra.

Att Serbien skulle gripa och lämna Mladic till FN:s domstol har länge varit ett krav från omvärlden för att till exempel släppa in Serbien i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".