Låga chefslöner kan få direktörer att flytta utomlands

Flera företagsledare kräver att svenskarna ska arbeta mer för samma lön. Samtidigt varnar nu arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, för att svenska direktörer kan fly utomlands på grund av dom låga direktörslönerna i Sverige. 

-Om man har för låga löner så kan dessa personer flytta dit där de får bättre lön. Det är inte en utveckling som gynnar någon, säger Per Juth, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Per Juth, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv medger också att han ännu inte hört talas om att någon svensk VD flyttat utomlands i jakten på högre lön.

Efter det att brittiska analysföretaget Boardex kommit fram till att en svensk toppdirektör i genomsnitt tjänar mindre än hälften än vad en europeisk storbolagsledare gör, så sa Scania:s VD Leif Östling - till TT - i förra veckan att svenska direktörer är underbetalda.

Per Juth vill däremot inte svara ja eller nej på frågan om svenska direktörer tjänar för lite.

Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö som under många år varit förbundsjurist på LO-TCO, tror däremot inte att svenska företagsledare  har någon status på den internationella företagsmarknaden. 

-Det är en bluff att direktörerna skulle fly. Lönerna för direktörerna är en nationell vara och sätts i pirncip utifrån hur starkt facket, säger Kurt Junesjö.

På 70- 80-talen hade dagens stora löneskillnader inte accepterats, säger arbetsrättsexperten Kurt Junesjö. Han anser att en av anledningarna till att svenska vd-löner skjutit i höjden de senaste åren beror på att fackföreningsrörelsen tappat sin ideologi.

Frågan är dock om trenden med topplöner för många svenska direktörer kommer att hålla i sig.

-Som det ser ut för närvarande ser det ut så, eftersom motkrafterna är ganska svaga. Men jag tror inte att man i längden kommer acceptera en ny adelklass i västvärlden, säger arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista