Vd-flykt ett skrämselskott enligt facket

Flera svenska företagsledare har under den senaste tiden krävt att anställda ska arbeta mer för samma lön. Organisationen Svenskt Näringsliv varnar för att svenska direktörer flyr utomlands på grund av de låga direktörslönerna. Statistiken visar dock annorlunda.

– Om man har för låga löner finns det risk för att de direktörerna blir attraktiva på andra arbetsmarknader än just den svenska, säger Per Juth, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Är det så att man har ett visst segment på arbetsmarknaden som är för lågt, så är det ju risk för att många flyttar utomlands för en bättre lön och den utvecklingen tror jag inte gynnar Sverige på något sätt, fortsätter han.

Finns det någon rapport som visar att ett företag går bättre för att vd:n har en topplön?

– Nej, det tror jag inte att man kan bevisa.

Juth medger också att han ännu inte hört talas om någon svensk vd-flytt i jakt på högre lön utomlands.

”Svenska chefer underbetalda”
Efter att det brittiska analysföretaget Boardex kommit fram till att en svensk topp-vd i genomsnitt tjänar mindre än hälften än vad en europeisk storbolagsledare gör sa Scanias vd Leif Östling till TT i förra veckan att svenska vd:ar är underbetalda.

Per Juth vill däremot inte svara ja eller nej på frågan om svenska direktörer tjänar för lite.

Ingen status utomlands
Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö som under många år varit förbundsjurist på LO-TCO, tror däremot inte att svenska vd:ar har någon status på den internationella företagsmarknaden.

Angående risken att svenska vd:ar flyttar utomlands säger han så här.

– Jag skulle nog vilja säga att det är en ganska kvalificerad bluff. Direktörslöner är en utpräglad nationell vara där priset sätts efter hur starkt facket är. 1980 hade en verkställande direktör 9,3 industriarbetarlöner, idag har han 37,3 likadana löner.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är en ganska hemsk utveckling.

På 70- och 80-talen hade dagens stora löneskillnader inte accepterats, säger Junesjö. Han anser att en av anledningarna till att svenska vd-löner skjutit i höjden de senaste åren beror på att fackföreningsrörelsen tappat sin ideologi. Frågan är dock om trenden med topplöner för många svenska vd:ar kommer hålla i sig.

– Som det ser ut för närvarande kan det nog bli så för motkrafterna är ganska svaga. Däremot tror jag inte att man i längden kommer att acceptera att det skapas en ny adelsklass i västvärlden, säger han.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista