Norma Khouri, författarinnan till boken Förlorad heder, anklagas för ha hittat på sin historia om hedersmord.

Bok om hedersmord var bluff

”Förlorad Heder” är en bok om hedersmord som fått stor internationell uppmärksamhet och sålts i hundratusentals exemplar. Bokens trovärdighet har ifrågasatts och nu stoppar det svenska förlaget Prisma den.

”Förlorad Heder” påstås vara baserad på en sann händelse, men sedan en jordansk kvinnoorganisation ifrågasatt trovärdigheten har den dragits in i flera länder. Nu har det svenska förlaget Prisma stoppat den, en mycket ovanlig åtgärd.

– Vi har beslutat att vi inte längre levererar ut några nya beställningar. Vi avvaktar författarens svar och får vi inget tillfredställande svar så drar vi in boken från affärerna, säger Annika Bladh, förläggare på Prisma.

Boken Förlorad Heder av den Jordanienfödda författarinnan Norma Khouri handlar om mordet på Dalia, Khouris bästa vän.

Tillsammans driver de två en frisersalong i Jordaniens huvudstad Amman. När den muslimska Dalia blir kär i en kristen man som är regelbunden kund på salongen, ingriper släkten. Dalias far anklagar henne för att ha svärta ned familjens heder och dödar henne med tolv knivhugg.

Många faktafel
Amal Sabbagh på Jordaniens Nationella Kvinnokommission har länge arbetat mot hedersmord och var först glad när hon hörde talas om boken men när hon väl läst den började hon tvivla på berättelsen.

Det fanns för många faktafel och framför allt var siffrorna kring antalet hedersmord i Jordanien starkt överdrivna.

– Från första sidan märker man att det är en lögn. Hon skriver att upp till 2 200 kvinnor hedermördas varje år men våra siffror visar att det rör sig om 20 per år, säger Amal Sabbagh.

Hon skrev till förlaget och frågade om de verkligen kollat upp författarinnans bakgrund och berättelsen och om inte boken borde rubriceras som skönlitteratur snarare än fakta.

Mycket tyder nu på att historien om Dalia är påhittad och författarinnan ljugit även om sitt eget liv. Bland annat har hon inte bott i Jordanien sen hon var tre år då familjen flyttade till USA.

Skadar arbete mot hedersmord
Norma Khouri anklagar kvinnoorganisationen och Sabbagh för att vara mer intresserad av att försvara Jordaniens rykte än kvinnorna som mördas. Amal Sabbagh menar dock att bokens lögner skadar arbetet mot hedersmord.

– Att förvränga verkligheten hjälper inte att öka medvetenheten om problemet och vi har inget emot en bok som berättar sanningen, säger Amal Sabbagh.

Boken blev snabbt en internationell bästsäljare och Khouri har tjänat miljontals kronor och redan fått kontrakt på att skriva en bok till på temat hedersmord.

Annika Bladh på Prisma är nu besviken.

– Jag tycker att det är otroligt synd. Det har varit en angelägen bok och det var därför vi köpte in den. Vi har fått jättemycket respons från läsare.

Författarinnan själv har inte svarat på några frågor om boken Förlorad Heder men hävdar att historien är sann och att hon snart ska presentera bevis som styrker hennes berättelse.

Bevis som nu behövs för att rädda författarinnans egen heder.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista