Israel bygger nytt på beslagtagen mark

Israel planerar stora utvidgningar av bosättningarna på den ockuperade Västbanken samtidigt som bosättarna i Gazaremsan ska evakueras.

Israeliska tjänstemän bekräftar att det rör sig om tusentals nya bostäder nära Jerusalem och stora landområden har tagits i beslag av staten.

USA:s Mellanösternsändebud Elliot Abrams kommer att ta upp utvidgningen med premiärminister Ariel Sharon senare på torsdagen. USA har tidigare fördömt utbyggnaderna på ockuperade områden.

Maaleh Adumim, strax öster om Jerusalem, är den största bosättningen på Västbanken och det är framför allt den som nu ska byggas ut och byggas ihop med Jerusalem via flera tusen nya bostäder.

Har lovat stopp på nybyggnation
Den israeliska ledningen har haft en förhoppning om att utbyggnaderna ska kunna ske i skymundan och överskuggas av de samtida planerna på tillbakadragandet av bosättare och armé från Gazaremsan.

Tidigare i veckan offentliggjordes en mindre plan för samma bosättning av israeliska tidningar, vilket ledde till ett snabbt fördömande av planen från USA. Budskapet därifrån till israelerna har varit att det ska vara slut på nybyggnation på ockuperade områden och att de så kallade utposterna av bosättningar ska rivas.

Strider mot fredskarta
Under torsdagseftermiddagen kommer USA:s Mellanösternsändebud Elliot Abrams att ta upp den här nya, mycket mer omfattande utbyggnaden med premiärminister Sharon och utrikesminister Shalom. Utbyggnaderna står helt i strid med den vägkarta till fred som USA, FN och EU vill genomföra.

Premiärminister Ariel Sharon har mötts av hård kritik från sitt eget, konservativa Likudparti för utrymningen av Gazaremsan och den här expansionen av israeliska områden i Västbanken skulle vara ett sätt att möta den kritiken.

Tanken är också att säkra en israelisk majoritet i Jerusalem när staden byggs ihop med den här största, israeliska bosättningen. Den arabiska befolkningen i Jerusalem ökar nämligen mycket snabbare än den israeliska genom mycket högre födelsetal.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista