Skrämselhicka på finansmarknaderna

1:54 min

En förnyad oro drog över dom finansiella marknaderna idag efter nya farhågor om att Grekland inte kommer att klara nedskärningarna i sin ekonomi.

En ny oro har drabbat finansmarknaderna och den här gången är det en kombination av misstro mot en återhämtning i amerikansk ekonomi och djup misstro mot Greklands möjlighet att klara sig.

Det som gav finansmarknaderna en skrämselhicka den här gången var uppgifter i den brittiska affärstidningen Financial Times  i morse, vilket tolkades som att Grekland inte på egen hand kommer att klara skuldsaneringen.

Den vanligtvis välunderrättade tidningen skrev att europeiska ledare förhandlar om ett avtal som kommer att innebära ett utländskt inflytande över skattepolitiken och privatiseringar i utbyte mot nya nödlån.

Greklands förvaltning hamnar i andra händer än regeringens med andra ord och ordet tvångsförvaltning ligger nära till hands för att kunna undvika det som tycks ofrånkomligt, en nationell konkurs som också hotar euroländerna.

Veckan avslutas med parlamentsvalet i Portugal på söndag, också ett euroland som är på fallrepet.

Den andra oroshärden som kan vara lika svårsläckt är tillståndet i den amerikanska ekonomin. En försvårande omständighet just idag är en haltande börsvecka, både här hemma och i utlandet. Världens två finanscentrum, London och New York, har båda stängt idag på grund av helg.

Och den svenska börsveckan är också rumphuggen. Informationsflödet rinner långsammare helt enkelt, i ett system som bygger på dagliga och timliga uppdateringar.

Till följd av oron har långräntorna, 10-åriga statsobligationer, fallit kraftigt den senaste månaden, vilket enligt läroboken betyder minskad tro på global tillväxt. Financial Times skriver att nedgången ligger på ungefär 15 procent på 10-åringarna i dom stora länderna Tyskland och Storbritannien och Japan.

En klar signal om att tillväxten inte vill ta fart och att återhämtningen kanske har kommit av sig, i alla fall kortsiktigt, i dom stora ekonomierna.

Men det finns i alla fall ett land i Nordamerika som har bra fart på ekonomin, nämligen Kanada, vars BNP steg med 3,9 procent det första kvartalet i år.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista