Svårt för allmänheten värdera terrorlarm

Varningar för nya terrorhot har kommit slag i slag de senaste dagarna från båda sidor om Atlanten. På torsdagen gick stabschefen för den brittiska marinen ut och varnade för att nätverket al-Qaida planerar attacker mot handelsfartyg.

Det blir allt svårare för allmänheten att värdera larmen.

Oron för att sjöfarten är sårbar har uttryckts både från politiker och terroristexperter ända sedan den 11 september 2001 och det brittiska försvarsdepartementet förklarade snabbt att marinstabschefens varning inte betyder att det finns någon akut hotbild mot världens handelsflottor.

Men amiralens skrämselskott sällade sig till andra svårtolkade varningar för planerade nya terroristattacker från nätverket al-Qaida.

Pressuppgifter om flygplatsattack
Enligt brittiska pressuppgifter skulle en av de tolv misstänkta terrorister som greps i Storbritannien tidigare i veckan ha planerat en attack mot Heathrowflygplatsen utanför London.
Det dementeras av den brittiska polisen.

Polisen avfärdar också påståenden från amerikanska regeringskällor om att tillslaget skulle ha byggt på samma upplysningar som ledde till larmet i USA i helgen, när Bushregeringen varnade för att al-Qaida planerade attacker mot byggnader i New Yorks och Washingtons finanskvarter.

Dokument utlöste larm
Larmet ska ha utlösts av dokument som hittades hos en gripen pakistansk misstänkt al-Qaidaman.

Där ska ha funnits detaljerade kartor och beskrivningar som tyder på samma noggranna, flera år långa förberedelser som har präglat tidigare attentat med al-Qaidastämpel.

Misstankar om terrorhot i valkampanj
I valkampanjens USA är misstanken utbredd hos demokraterna att president Bush använder terroristhotet för sin egen politiska vinning.

Allmänheten har ingen chans att bedöma graden av allvar. Och även om de al-Qaidadokument som ska ha påträffats är liktydiga med en plan för nya dåd, återstår frågan om den fortfarande är aktuell eller om den har omarbetats. Eller om den har övergivits, kanske för något annat.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista