Många advokater har stora skulder

Mer än var tionde advokatbyrå i Stockholm med inriktning på brottmål har eller har haft skulder hos kronofogden de senaste fyra åren, visar en granskning som Ekot har gjort.

Främst handlar det om skatteskulder. Vissa advokatbyråer har haft skulder på mer än en miljon kronor.

– Om det inte finns några särskilda skäl för det tycker jag att det är olämpligt, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.

Många av advokatbyråerna har hamnat hos kronofogden flera gånger.

En firma där bara en advokat jobbar har haft ett 40-tal skulder på fyra år.

Fortfarande skyldiga pengar
Några advokatbyråer är fortfarande skyldiga pengar och då handlar det om summor på mellan 80 000 och drygt en miljon kronor.

– Det är oerhört viktigt att advokater har en sund och ordnad ekonomi. Det har bland annat sin utgångspunkt i att advokater inte sällan har hand om sina klienters pengar. Vi förvaltar klientmedel, säger Anne Ramberg.

Sammanlagt är det nästan 20 av drygt 150 advokatbyråer i Stockholm med inriktning på brottmål som finns i kronofogdens skuldregister.

Flera av dem har fått betala en del av sina skulder genom utmätning. Det innebär att kronofogden beslutar att någonting man äger, till exempel en dyr bil, ska användas till att betala det man är skyldig.

När advokatsamfundet får veta genom kronofogden att en advokat ligger efter med sina skulder brukar fallet tas upp i samfundets disciplinnämnd och det har delats ut varningar till advokater som misskött sina skulder, säger Anne Ramberg.

Risk för saltade räkningar
Hon ser en risk i att advokater med dålig ekonomi skulle kunna få för sig att ta betalt för fler timmar än vad de egentligen jobbat.

– Det finns en risk att den advokaten är mer benägen att se generöst på sin tidsåtgång än vad andra advokater med god ekonomi gör.

Ekot har talat med några av de advokatbyråer som finns registrerade hos kronofogden.

Ingen av advokaterna vill ställa upp på band, men de förklarar sina skulder med att momsen ibland ska betalas innan arvodena ens har kommit in och att det då blir svårt att få ekonomin att gå ihop.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".