Journalister med vid fångförhör

USA har för första gången tillåtit journalister att närvara vid förhör av fångar på Guantánamobasen på Kuba. Tio fångar har hittills fått sin sak överprövad. Militärtribunalen ska avgöra om de ska hållas kvar på militärbasen eller om de ska släppas fria.

Reportrar från nyhetsbyråerna AP och Reuters som var med vid förhören, rapporterar att fångarna var klädda i de numera välkända orangea fängelseoverallerna.

Deras fötter var fastkedjade i golvet och deras händer bundna när de framträdde inför de tre domstolsledamöterna. De representerades av tjänstemän, inte av advokater och de fick inte kalla några vittnen till sitt försvar.

Nekar till anklagelser
En afghansk fånge nekade via sin tolk till att ha krigat för talibanerna. Han medgav att han hade fått vapen av dem, men det fick alla, sa han. Han överlämnade sig till amerikanerna eftersom han ansåg att de stod för mänskliga rättigheter.

En annan fånge hävdade att han var snickare innan talibanerna tvångsrekryterade honom.

Domstolen ska avgöra huruvida fångarna utgör ett hot och ska hållas kvar på Guantánamo eller om de kan skickas hem.

600 fångar
Förhören har pågått i en vecka och är resultatet av ett utslag från USA:s högsta domstol, som slagit fast att fångarna har rätt att få fångenskapen prövad.

USA har klassat dem som fientliga kombattanter, alltså inte soldater, och anser att de därför inte omfattas av Genèvekonventionen.

Omkring 600 personer har hållits i över två år på militärbasen Guantánamo. Alla ska prövas även om de väljer att själva inte delta i förhören.

Av de tio fångar som hittills fått sin sak prövad har bara hälften valt att försöka försvara sig.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista