Nya kriminella gäng i Sverige orsakar mer våld

2:41 min

Antalet kriminella gäng ökar i Sverige, enligt polisen. Redan etablerade grupperingar möter nu konkurrens från nya förortsgäng på flera håll i landet, vilket är en förklaring till att polisen sett ett upptrappat våld i de här kretsarna de senaste två åren.

– Det uppstår strider om det kriminella reviret i den marknad man har för avsikt att bedriva, om det är narkotikaaffärer eller om det är utpressning. Vissa av de här kriminella organisationerna som funnits ett antal år har fått konkurrens av det som vi ibland kallar etniskt sammansatta grupperingar eller så kallade förortsgäng, säger Klas Friberg, chef för Rikskriminalpolisen.

Sedan årsskiftet har över 20 skjutningar på öppen gata uppmärksammats bara i Göteborg och Malmö, majoriteten med tydliga kopplingar till kriminella gäng.

Den nya storsatsningen mot den grova organiserade brottsligheten, med aktionsgrupper och underrättelseenheter över hela landet, ger polisen en bra nationell bild över läget i dag, enligt Klas Friberg.

Utöver att mc-gänget Outlaws nu har återetablerats på flera håll, och enligt poliskällor delvis fått Hells Angels och Bandidos att samarbeta för att motarbeta dem, är tendensen som i flera andra länder nu: att förortsgängen, till exempel som i Danmark, blir fler med växande konkurrens som följd.

– De här är tyvärr beredda att ta till ett väldigt grovt våld. Oproportionerligt grovt våld för att ta andelar av den kriminella marknaden, säger Klas Friberg.

Bilden är också att ökade spänningar återfinns även utanför de största städerna.

I Linköping har exempelvis det kriminella gänget M-16, med nära relationer till nätverket Black Cobra, expanderat det senaste halvåret. I slutet av mars uppstod en sammandrabbning med ett annat kriminellt gäng, Asir, där också en förbipasserande joggare knivskars svårt.

– Det har förändrats rätt snabbt här, att vi fått ett tryck från kriminella grupperingar under sista året. Problematiken är att unga människor väldigt snabbt hamnar i det här. De tycker då att de är lite tuffa de här killarna och ett tag är det roligt, sedan börjar de se nackdelarna rätt snabbt. Och då sitter de ju där, säger Håkan Stenbäck, Linköpings närpolischef.

Frågan är varför förortsgängen växer sig starkare nu. En delförklaring enligt Linköpingspolisen är en ökad segregation och ett större utanförskap, där arbetslösheten är hög.

– Någonstans tror jag att vi alla i samhället måste fundera på hur vi har uppfostrat unga män. Hur har vi fått de här unga, arga männen att vara beredda att så till sin milda grad hävda sin status att de är beredda att skjuta eller knivhugga för att skada medvetet, säger rikskriminalchef Klas Friberg.

Kriminella gäng i Sverige

Hells Angels: Kriminell motorcykelklubb med medlemsavdelningar i ett 30-tal länder. Etablerades i Sverige 1993. Återfinns bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bromma, Gävle, Karlstad och Luleå.
Bandidos: Kriminell motorcykelklubb med rötter i USA. Etablerad i Sverige 1994. Ärkefienden till Hells Angels. Återfinns bland annat i Stockholm, Malmö, Uppsala, Ludvika, Halmstad och Karlstad.
X-team: Supporterklubb till Bandidos. Återfinns bland annat i Stockholm och Borås.
Red Devils: Red Devils MC är en supporterklubb till Hells Angels. Precis som Red and White crew. Återfinns bland annat i Stockholm, Norrköping och Luleå.
Outlaws: Ett internationellt nätverk av motorcykelklubbar bildat i USA. Den svenska avdelningen etablerades 2001. 2007 avvecklade de sin verksamhet i Sverige men återupprättades igen året efter. Återfinns främst i de södra delarna av landet, men även bland annat i Uppsala, Östersund, Rättvik och Västerås.
Black Cobra: Ett av de största kriminella nätverken i Danmark. Uppges ha etablerats i Sverige efter 2008. Återfinns bland annat i Malmö, Rågsved, Eskilstuna och Norrköping.
Asir: Ett multikriminellt nätverk i Sverige bildat 2005. Återfinns bland annat i Uppsala, Norrköping, Västerås och Göteborg.
M16: Ett kriminellt gäng med nära relationer till Black Cobra. Etablerade förra året. Återfinns bland annat i Linköping, Norrköping och Motala.
Original Gangsters: Ett assyriskt kriminellt gäng bildat i Göteborg 1993. Återfinns utöver Göteborg i bland annat Stockholm, Halmstad, Borås och Jönköping. 
Fucked for life, FFL: Ett kriminellt nätverk som uppstod i Tumba 1999.

Källa: Polisen, Lasse Wierup och Matti Larsson: Svensk maffia, Norstedts, Stockholm 2007.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista