800 nya arter upptäckta i Atlanten

En stor expedition håller på att utforska Atlantens botten. Hittills har 800 nya arter upptäckts. Nya arter som utvecklat bisarra utseenden och egenskaper.

70 procent av jordens yta täcks av hav. Ändå har innehållet varit ett av de större mysterierna. Men inte länge till. Nu har forskare från jordens alla hörn tillsammans börjat en kartläggning av de stora djupen, och beräknas vara färdiga till år 2010.

Hittills har forskarna vetat mer om månens yta än vad som döljer sig i världshavens kolsvarta gåtfulla värld.

Allt marint liv ska kartläggas
Trycket på 3 000 meters djup är ett ton per kvadratcentimeter. Temperaturen ligger strax över fryspunkten.

Tack vare den teknologiska utvecklingen av obemannade undervattensfarkoster kan man nu kartlägga det marina livet i världshaven.

Vilket man också ska göra. Mellan år 2001 och 2010 ska allt kartläggas, i ett projekt som heter Sensors of Marin Life.

Hundratals forskare från ett femtiotal länder deltar. För första gången skymtar man nu ett väldigt biologiskt område som legat gömt i miljarder år.

Utvecklar nya utseenden och egenskaper
Sedan 2001 har mer än 800 nya arter upptäckts. Bland annat fiskar, maneter med 25 meter långa tentakler, genomskinliga kräftdjur och bläckfiskar.

I torsdags kom en norsk expedition hem från en två månader lång forskningsresa, från ett område mellan Azorerna i Atlanten, hela vägen upp till Island.

På den norska expeditionen är Odd Axel Bergdal forskningsledare och han berättar att djur som man hittat på extrema djup har utvecklat djuren rent bisarra utseenden.

– De har till exempel stor mun men väldigt små ögon eftersom de inte har så stor användning för dem på den kolsvarta botten. Ofta har de också ögon som kan producera sitt eget ljus, säger han.

Staffan Forssell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".