Stor utdelning för Stenbecksbolagen

I veckan har delårsrapporterna från Stenbecksfärens bolag rullat in. På torsdagen kom rapporten för maktbolaget Invik/Kinnevik. Företaget visade för halvåret en vinst på 942 miljoner kronor före skatt.

– Vi är mycket nöjda. Jag har ju jobbat i den här koncernen i 35 år och det här är väl den bästa kvartals- och halvårsrapporten som vi någonsin har haft. Det är ju nästan så att man blir lite orolig när vi har så gott kassaflöde för det har vi inte vant oss vid riktigt ännu, säger bolagets vd Vigo Carlund.

Betalt för tidigare ansträngningar
De nya sammanslagna maktbolaget Invik/Kinnevik visade för halvåret en vinst på 942 miljoner kronor före skatt.

I det nya bolaget ingår bland annat skogsbolaget Korsnäs och en värdepappersportfölj i flera börsnoterade bolag, som MTG, Tele 2 och Metro.

Förklaringen till Invik/Kinneviks starka rapport är att de nystartade företagen som bolaget äger nu har mognat.

– Ja, vi börjar få betalt för många av de ansträngningar som har gjorts tidigare. Om du till exempel tittar på Metro så tar det tid innan en tidning har mognat i mediebranschen.

– Nu har vi varit ute på marknaderna ett tag och fler och fler av städerna börjar att komma över den här uppstartsfasen. Då kommer lönsamheten, säger Vigo Carlund.

Satsningar utomlands
I Stenbecksfärens bolag som rapporterade enskilt tidigare i veckan ser man att Mediebolaget MTG med TV3 fördubblar vinsten.

Vinsten ökar med nästan 40 procent för telekomoperatören Tele 2.

Efter en period av förluster gör alltså Metro en liten vinst och försäljningen ökar kraftigt. Metros expansion fortsätter i Asien och Nordamerika. Ser man över alla bolag kommer den framtida tillväxten i Stenbecksfären främst från de nya EU-länderna och utvecklingsländer.

– Om man ska titta på framtida möjligheter så får man ju fokusera på de länder som inte är mogna ännu, säger Vigo Carlund.

Så tillväxten kommer från utvecklingsländer?

– Ja, det får man nog förvänta men det är klart att man inte behöver klassificera vissa europeiska länder som Ungern, Tjeckien och Polen som utvecklingsländer, men de står väl någonstans mitt emellan, säger han.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".