Rekordresultat för Stenbecksbolag

Det går mycket bra för Stenbecksfären. Igår presenterade Stenbecksfärens maktbolag Invik/Kinnevik sitt halvårsresultat och visade på en vinst på nästan en miljard kronor.

Det går ovanligt bra för Stenbecksfären. Det nya sammanslagna maktbolaget Invik/Kinnevik visade igår en vinst på 942 miljoner kronor före skatt.  Det bästa på de 35 år som VD:n Vigo Carlund jobbat i sfären.

I det nya maktbolaget ingår bland annat skogsbolaget Korsnäs och en värdepappersportfölj i flera börsnoterade bolag, som MTG, Tele2 och Metro.

Förklaringen till Invik/Kinneviks starka rapport är att de nystartade bolagen, som bolaget äger, nu mognat. I Stenbecksfärens bolag som rapporterade enskilt tidigare i veckan, ser man att Mediabolaget MTG med TV3 fördubblar vinsten. Vinsten ökar med nästan 40 procent för telekomoperatören Tele 2. 

Och efter en period av förluster gör Metro en liten vinst och försäljningen ökar kraftigt. Och Metros expansion fortsätter i Asien och Nordamerika.

Ser man till alla bolagen kommer den framtida tillväxten i Stenbecksfären främst från de nya EU-länderna och utvecklingsländer. 

Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista