Högsta domstolen tar inte upp kopplerimålet

Högsta domstolen kommer inte att pröva det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö som handlade om utnyttjande av en 14-årig förståndshandikappad flicka.

Flickan, riksåklagaren och en av de dömda hade överklagat hovrättens dom, men ingen av dem beviljas prövningstillstånd.

Högsta domstolen anser inte att det finns prejudikatintresse eller synnerliga skäl att ta upp målet.

Den då 14-åriga lätt förståndshandikappade flickan var på rymmen när hon i mars i fjol kom till Rosengård i Malmö. Där hade hon sex med flera män, bland annat på en toalett. Tio män åtalades efter händelsen.

I februari i år friade hovrätten sju män och sänkte straffet för två.

Riksåklagarens överklagande gällde en av de män som friades i hovrätten och yrkade att han skulle dömas för våldtäkt mot barn. Han hade samlag med flickan mot betalning flera gånger.

I tingsrätten dömdes han för våldtäkt mot barn, eftersom flickan var under 15. Hovrätten friade honom, eftersom han inte varit "i så hög grad oaktsam i förhållande till flickans ålder" att han kunde dömas för brottet.

Riksåklagaren menade däremot att det funnits en så stor osäkerhet om flickans ålder att han borde ha avstått från samlag med henne. I denna fråga efterlyste riksåklagaren en prövning i HD, som skulle kunna ge vägledande praxis.

Kammaråklagare Ulrika Rogland beklagar beskedet från Högsta domstolen. För henne har kopplerimålet varit ett väldigt speciellt ärende och hon kan inte se att hon som förundersökningsledare kunde ha agerat på något annat sätt.

Ursprungligen åtalades tio män, i slutänden dömdes bara två. Rogland väckte bland annat åtal för människohandel och våldtäkt mot barn - men de två som fälldes dömdes i stället för de lindrigare brotten koppleri och sexköp. Den ene fick tre månaders fängelse, den andre 40 dagsböter. Flickan blev helt utan skadestånd.

– Jag tycker fortfarande att det är helt befängt. Både tingsrätten och hovrätten har konstaterat att detta har hänt, säger åklagaren och syftar på att en 14-årig flicka sexutnyttjats av flera män.

I dag har lagen ändrats. Skulle, mot alla odds, ett liknande ärende dyka upp igen skulle Rogland inte tveka att på nytt åtala för människohandel.

– I dag skulle det vara lättare att få igenom det, säger hon.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista