Människor ber framför minnesmonumentet.

Hiroshimas borgmästare kritiserar USA

Idag, fredag, är det exakt 59 år sedan USA släppte den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Vid en minneshögtid för bombens offer riktade stadens borgmästare stark kritik mot USA:s nuvarande utrikespolitik.

Det var stadens borgmästare Tadatoshi Akiba som riktade skarp kritik mot Bushadministrationen.

– För sin egocentriska syn på världen. Han menade att USA struntar i andra länder och bryr sig inte om FN och andra internationella lagar.

Det var runt 40 000 människor som slöt upp vid minneshögtiden, däribland Japans premiärminister Koi-Zumi. Minnesstunden inleddes med att en liten fredsklocka ringde precis klockan kvart över åtta i morse lokal tid.

Det var då för exakt 59 år sedan som det amerikanska bomplanet släppte atombomben som direkt dödade runt 140 000 människor. Nästan hela staden blev utplånad och enligt officiella siffror har över 237 000 människor dött, direkt eller till följd, av bomben.

Tre dagar senare föll atombomben över Nagasaki vilket ledde till att Japan kapitulerade och att andra världskriget tog slut.

USA utvecklar mini-bomber
Borgmästare Akiba fortsatte sin kritik mot USA och då främst mot Bushs regering genom att ta upp beslutet i den amerikanska senaten i juni om att undersöka om det går att utveckla så kallade Atombunkerförstörare och Mini-atombomber.

Bunkerförstrarna är tänkta att användas mot i jorden djupt liggande militära bunkrar.

Miniatombomberna ska vara av storleken en fjärdedel av den bomb som släpptes över Hiroshima. Förespråkarna för dessa vapen säger att de kommer att skada färre i området kring målet för bomben.

Jobbar för kärnvapenfri värld
Borgmästaren Akiba avslutade med att säga att detta är helt fel väg att gå. Världen behöver avväpnas helt. Han uppmanade all världens länder att delta i mötet i New York i maj 2005 som ska jobba för att världen ska vara kärnvapenfritt 2020.

Margita Boström Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista