Kommissarien nekar till allt

Uppdaterad 17:15
På fredagsförmiddagen inleddes rättegången i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt mot den poliskommissarie som tillsammans med nio andra personer är åtalad för omfattande narkotika- och vapenbrott. (SR Sörmland)

Samtliga tio åtalade förnekade i princip all brottslig verksamhet som de två åklagarna anklagar dem för, trots omfattande bevisning, bland annat telefonavlysning.

Det finns tre centralfigurer i det omfattande narkotika- och vapenmålet. Den 35-årige poliskommissarien, en 34-årig infiltratör från Eskilstuna och en 40-årig fånge på Hällbyanstalten.

Poliskommissarien ville avslöja grova brottslingar men han använde, menar åklagarna, otillåtna arbetsmetoder, så kallad brottsprovokation och begick själv grova brott och fick också andra att begå brott.

Poliskommissarien betalade infiltratören för att han skulle nästla sig in i kriminella kretsar och sedan lämna information till poliskommissarien mot betalning.

Enligt en av åklagarna har han främjat spridning av en stor mängd hasch och kokain från bland annat Sydamerika via Holland till Sverige för miljontals kronor.

Enligt åtalet såg poliskommissarien, via sin infiltratör, till att en fånge på Hällbyanstalten, dömd för grova narkotikabrott, styrde nya narkotikaaffärer inifrån fängelset tillsammans med en holländare.

Poliskommissarien och de två andra centralfigurerna förnekade vid rättegången allt de anklagas för. Kommissarien sa att han inte gett infiltratören uppdrag och att han har inte använt sig av otillåten brottsprovokation. Han menar att hans metoder har varit sanktionerade av överordnade polischefer och vapnen han skaffat har han kunnat ha i tjänsten.

Rättegången ska pågå i 23 dagar.

Fredrik Blomberg, SR Sörmland
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista