Storbritannien höjer räntor

Mycket tyder på att de låga låneräntornas tid snart är förbi.  I Storbritannien höjde centralbanken styrräntan igår till 4,75 procent och flera banker tror att det kan komma en ny räntehöjning redan nästa månad.

More pain is on the way - skriver Daily Express idag. Risken är att det kommer att svida i plånboken för alla med höga huslån. Och det är det många som har här i Storbritannien. Förra veckan kom siffror på att det brittiska folket tillsammans har skulder på en trillion pund.  Och huspriserna är höga.  Ett litet enkelt radhus med två sovrum utanför London kostar fyra miljoner kronor.
Och skälet till räntehöjningen i går - som var den femte sedan i november - var att kyla ner fastighetsmarknaden - och låneboomen.

Frågan är om det räcker.
Tidningen The Times har frågat 15 ledande ekonomer. Åtta av dem tror att det blir en ny räntehöjning redan i september.

Andra tror inte det - eftersom centralbankens penningpolitiska utskott i går konstaterade att även om fastighetspriserna fortsätter att stiga så finns det tecken på att den utvecklingen är på väg att avta. Att taket är nått helt enkelt. Och att också konsumtionen är på väg att dämpas.

Det tyder på att medicinen biter, säger en av ekonomerna.

Bolåneinstituten följde räntehöjningen igår - och höjde genast sina boräntor. Den rörliga räntan ligger nu på omkring 6,75 procent.

Frågan är när den stiger ännu mer.

Nyhetsbyrån Reuters har också gjort en undersökning bland 30 ekonomer. Hälften tror att Centralbanken kommer att höja räntan igen. Men inte förrän i november.

Och institutet för ekonomiska och social forskning tycker att räntan redan i går skulle ha höjts mer - till fem procent - för att dämpa inflationen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista